Veganiškas obuolių pyragas


Jums prireiks:
7 vidutinio dydžio obuoliai,
1/2 kg. rudojo cukraus
apie 0,5 kg. miltų,
1 šaukštas (be kaupo) sodos,
3/4 šaukšto citrinos rūgšties,
1/2 šaukštelio cinamono,
1 Šaukštas bulvių krakmolo,
100-150 gr. aliejaus.

Veiksmai:
Obuoliai nulupami, supjaustomi kūbeliais, užpilami cukrumi , pakaitinami ant vidutinės ugnies keletą minučių, laikomi pusė paros kambario temperatūroje, kad iš obuolių išsiskirtų sultys. Po to gerai išmaišyti, kad ištirptų likęs cukrus. Supilti aliejų, suberti citr. rūgštį, sodą, išmaišyti, berti miltus pamaišant tiek, kad gautųsi sunkiai maišoma tešla ( ne minkoma!). Maišymui naudokite tvirtą šaukštą. Kepimo formą (jei neturite tokios, tai naudokite kepimo skardą) ištepti aliejumi, pabarstyti miltais. Tešlą tolygiai paskirstykite kepimo formoje, paviršių galima apiberti cukrumi ar riešutais. Palikite išbrinkti 20-30 min. Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių, įkiškite kepimo formą su tešla į orkaitę (per vidurį), po 5 min. sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių. Po 20 min. persmeigus mediniu pagaliuku patikrinkite ar pyragas iškepęs. Jei ne, kepkite ilgiau, tol, kol ištrauktas pagaliukas, persmeigus pyragą, lieka švarus. Kepimo procesas gali trukti iki 40 min. Stenkitės į kepimo procesą žiūrėti kūrybingai: keisti kepimo temperatūrą, galbūt apsukti pyragą, kad tolygiai keptųsi. Iškepusiam pyragui 10 min. leiskite pravėsti atidarytoje orkaitėje, po to ištraukite jį. Šis pyragas skanus tiek karštas, tiek atvėsęs.

Grūdų kotletai


Jums prireiks:
kviečiai; miltai; vanduo; druska, prieskoniai, aliejaus kepimui.

Veiksmai:
Kviečiai mirkomi visą parą, tuomet 15 minučių paverdami ir sumalami su mėsmale. Į masę įdedama keletas šaukštų miltų ir įpilama truputį vandens, kad gautųsi kieta tešla. Iš tešlos šlapiomis rankomis, formuojami rutuliukai, kurie suplojami ir dedami į įkaitintą aliejų keptuvėje. Kepti kol gražiai apskrus.

Suktinukas su džiovintomis slyvomis


Jums prireiks:
130g mišinio Naturalis,
200 ml šalto virinto vandens,
0,5 kiaušino,
52 g džiovintų slyvų,
druskos

Veiksmai:
130 g mišinio „Naturalis“ užpilame 200 ml šalto virinto vandens (kad būtų minkštesni, galima brinkinti 30 min). Į išbrinkintą masę įmušama 0,5 kiaušinio, įberiama pagal skonį druskos. Į paplotėlio vidų dedame džiovintas nuplikytas pasmulkintas slyvas. Formuojame suktinukus ir verdame garuose 20 min. Patiekiami su grietinės arba skystu pieno padažu. Suktinukus taip pat galima apkepti iš abiejų pusių.

Suktinukai su morkomis


Jums prireiks:
130 g mišinio Naturalis,
200 ml šalto virinto vandens,
88 g aliejuje šutintų morkų

Veiksmai:
130 g mišinio „Naturalis“ užpilame 200 ml šalto virinto vandens (kad būtų minkštesni, galima brinkinti 30 min), gerai išmaišome ir formuojame 4 paplotėlius, į kurių vidų dedamos aliejuje šutintos morkos ir formuojami suktinukai. Suktinukai verdami garuose 20 min.

Gemalų dribsniai su agurkais


Jums prireiks:
2 šaukštai dribsnių,
100 g agurkų sulčių,
šaukšelis smulkintų čiobrelio lapelių.

Veiksmai:
Agurkus nuplauti, nulupti, išspausti sultis, įberti čiobrelių lapelių ir išmaišyti su dribsniais. Rekomenduojama sergant viršutinių kvėpavimo takų katarais arba kosėjant, ramina skrandžio ir žarnyno dieglius. Tinka nuo vandenės arba pabrinkimų, atsiradusių dėl širdies ligų.

Gemalų dribsniai su bulvių sultimis


Jums prireiks:
2 šaukštai dribsnių, 100 g bulvių sulčių, po šaukštelį susmulkinto baziliko ir pasternoko lapų.

Veiksmai:
Bulves gerai nuplauti, išspausti sultis, įberti baziliko ir pasternoko lapelių ir išmaišyti su dribsniais. Rekomenduojama sergant skrandžio opalige, padeda nuo gastritų su padidėjusiu rūgštingumu. Tinka sergančių inkstų ir širdies ligomis dietai.

Auksinės keptos bulvytės


Jums prireiks:
Keleto bulvių,
2 šaukštelių kurkumos (ciberžolės),
pusės šaukštelio garam masalos,
aliejaus kepimui,
druskos pagal skonį (galima ir be jos).

Veiksmai:
Bulves nuskuskite ir gerai nuplaukite. Supjaustykite šiaudeliais ar griežinėliais (kaip patogiau). Įkaitinkite keptuvėje aliejų, į jį suberkite prieskonius ir pakaitinkite 30-40 sekundžių. Suberkite supjaustytas bulves ir kepkite vartydami medine mentele kol gražiai apskrus. Gerai iškeptos bulves bus auksines spalvos, traškios.

Karameliniai riešutai


Jums prireiks:
0,5 puodelio cukraus
2 puodeliai riešutų (geriausiai migdolai, bet tinka ir lazdyno ar žemės)
0,5 arbatinio šaukštelio prieskonių mišinio (mėgstantiems aštriau – pilnas šaukštelis), kurį sudaro malti anyžiai, pankoliai, cinamonas, gvazdikėliai ir imbiero milteliai.

Veiksmai:
Su prieskoniais sumaišytą cukrų sudėti į nedidelį puodą ir visą laiką maišant kaitinti, kol ims tirpti ir pavirs į skystį. Tada suberti riešutus ir toliau maišyti, kol jie pasidengs ištirpusiu cukrumi. Gerai išmaišius, puodą nukelti nuo ugnies ir riešutus išimti ant lėkštės, kad atvėstų.

Saulėgrąžų sausainiai


Jums prireiks:
2 1/2 puodelio maltų
saulėgrąžų sėklų
2 1/2 puodelio kvietinių miltų
1/2 puodelio razinų
1/2 puodelio susmulkintų datulių
1/4 puodelio cukraus
1 šaukštelis kepimo miltelių
1/2 puodelio aliejaus
1/2 puodelio vandens

Veiksmai:
Sumaišykite su kavamale sumaltas saulėgrąžas su miltais, cukrum, kepimo milteliais, razinomis ir datulėmis. Supilkite aliejų, vandenį ir suminkykite kietą tešlą (jeigu reikia – berkite daugiau miltų). Ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite tešlą iki pusės centimetro storio ir su forma (arba tiesiog apversta stikline) išspauskite sausainius. Juos sudėkite ant miltais pabarstytos skardos ir kepkite orkaitėje, 190 C laipsnių temperatūroje, apie 20 minučių (kol gražiai paruduos)