Vaisių fondiu su šokoladu


Jums prireiks:

  • 500 g braškių
  • 5 bananų
  • 3 obuolių
  • 3 kriaušių
  • 1 vynuogių kekės
  • 4 kivių
  • 400 g šokolado
  • 5 šaukštų grietinėlės
  • 6 medinių 30 cm ilgio pagaliukų

Veiksmai:

Nuplaukite ir nulupkite vaisius. Stambius vaisius supjaustykite kubeliais arba griežinėliais. Sudėkite vaisius į didelę salotinę. Ištirpdykite šokoladą su grietinėlę. Jis bus tirštas. Supilkite mišinį į gražų indą. Po to paimkite pagaliukus pasmeikite vaisius ir padaže į šokoladą dažykite vaisius.

Macedonia


Jums prireiks:

Kiviai              2 vnt
Obuoliai          2 vnt
Bananai          2 vnt
Apelsinai         2 vnt
Kriaušės          2 vnt
Vynas             50-100 g
Citrinų sultys   šlakelis
Cukrus

Veiksmai:

Susmulkinti vaisius gabaliukais, užpilti vynu (geriau baltas) ir citrinų sultimis. Įdėti cukrų ir viską išmaišyti.
P.S. tinka bet kokios vaisių kombinacijos, tai priklauso nuo fantazijos. Skanaus

Vaivorykštė


Jums prireiks:
braškių
bananų
aviečių
kivių
gervuogių

Veiksmai:
nuplauk vaisius ir uogas.Tada supjaustyk juos griežinėliais.sudėliok braškių gabalėlius pusapskritimiu.Po juo sudėliok bananų griežinėlius.paskui išdėliok avietes,po jomis-kiviu griežinėlius ir gervuoges.

OBUOLINIS SŪRIS


Jums prireiks:
7 kg pjaustytų antaninių obuolių, 1,5 kg cukraus, riešutai (graikiniai, lazdyno, žemės riešutai, anakardžiai)

Veiksmai:
Ant supjaustytų obuolių supilti 1,5 kg. cukraus, išmaišyti mediniu šaukštu ir palikti vėsioje patalpoje arba balkone 1-2 paroms. Atsiradusį skystį-sultis nupilame į puodą ir pastatome sultis virti. Kiek pavirus, dar nuvarviname likusias sultis nuo obuolių . Praktiškai ten neturi likti visiškai sulčių. Išvirti turi visos sultys, likti tiktai cukrus. Kuo geriau nuvirsime sultis, tuo geresnis sūris išeis. Kai jau nelieka sulčių, o tik cukraus sirupas burbuliuoja – supilam obuolių skilteles. Na ir maišom. Jokiu būdu negalima pasitraukti nuo viryklės, nes sūris prisvils. Jei gerai nuvirėte sultis, tai užteks 0,5 val. ir sūris bus gatavas. Prieš baigiant virti sudedame riešutus. Jei tų sulčių liko daug – virsite, maišysite ir nervosites apie 1-1,5 val. Sūris išviręs tada, kai maišant mediniu šaukštu masė atšoka muo puodo sienelių. Su visu puodu palikti kiek ataušti masei. Pasiruošiu nuo cukraus celofaninių maišelių, kraunu į juos atvėsusią masę, maždaug iki pusės maišelio. Gerai sukratau, užlenkiu per pusę, nešu į balkoną ir paslegiu. Palaikau paslėgtus parą, tada išimu iš maišelio žirklėm perkirpdama celofaną. Jei gerai išviręs sūris , tai jis būna kietokas, blizga. Į švarią drobelę suvynioju ir padedu džiūti. Po trijų dienų ar savaitės galima ragauti. Skanumėlis.

Paprasta kepta obuolienė


Jums prireiks:
Obuoliai,cukrus

Veiksmai:
labai paprasta,bet gera KEPTA obuoliene darau taip:gerai tinka zieminiai nukrite obuoliai.Nuplaunu obuolius,ispjaunu seklas.Nulupti nereikia.Tada sutarkuju(tarkuot galima bulviu tarkavimo masina,as tai virtuviniu kombainu,ten kur dideli peiliai),tada i puoda,mano puodas 5 litru,tai ne visai pilna pridedu,idedu 1 kg cukraus,kartais 0,5 kg cukraus,puse stiklines vandens,ismaisau,sandariai uzdengiu puoda dangciu ir idedu i elektrine orkaite,ijungiu 200 laipsniu temperatura ir 2 val 30 min net nedarineju orkaites,nemaisau,neziurineju,nes niekas nesvyla,tikrai nebijokit.Jei maziau i puoda idedu obuoliu,tai laikau 2 valandas,nes ikaista iki 80 laipsniu temperaturos obuoliene .O tada isimu is orkaites is karto dedu i ka tik su soda išplautus,dar vandeniu is krano perplautus dar dregnus stiklainius,uzdarau uzsukamais dangteliais(dangtelius naudoju daug kartu tuos pacius) ir patikekit gerai laikosi ir nera jokiu obuolio gabaliuku(as ju labai nemegstu,o kas megstate gabaliukus,ipjaustykite didesniu gabaliuku).SKANAUS!

Kepta kriaušė tešloje


Jums prireiks:
100g mielinės sloksniuotos tešlos, 100g kriaušės, 60g cukrumi, 0,05g maltais cinamonais, 5g sviesto, 15g razinų.

Veiksmai:

Atlaidinkite pirktinę šaldytą mielinę sluoksniuotą tešlą, nuo jos atpjaukite 100g kvadratą, ant jo dėkite konservuotos kriaušės puselę (100g), ją apibarstykite 10g cukrumi, išmaišytu su 0,05g maltais cinamonais, uždėkite 5g sviesto ir hermetiškai užlankstykite tešlą.  Krepšelį apibarstykite cukrumi, dėkite ant aliejumi pateptos skardos ir kepti 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai paraus tešla. 50g cukraus ir 10g vandens pavirkite prikaistuvyje, kol pradės ruduoti, išmaišykite su 15g nuplikytų ir gerai nusausintų razinų. Krepšelį dėkite desertinėn lėkštėn, užpilkite paruoštu užpilu ir papuoškite mėtos šakele.

 

Vincentas Sakas 

Sulčių drebučiai šv. Valentinui


Jums prireiks:
5 g želatinos,
200 ml sulčių,
uogų,
ledų
( nat. jogurto).

Veiksmai:
Želatiną užmerkti sultyse maždaug pusvalandžiui. Ištirpinti ant mažos ugnies, nevirti. Tirpalą supilstyti į skardelę. Sustingdyti. Sustingusius drebučius supjaustyti peiliu arba išspausti formele. Į taurę sudėti supjaustytas braškes, uždengti ledais ar jogurtu. Taurę pastatyti ant didesnės lėkštės, lėkštėje išdėlioti uogas, gėlės ir drebučių širdelę.

Kepti obuoliai su baltymais


Jums prireiks:
6 obuoliai
70 g medaus
100 g riešutų
100 g cukraus
3 stiklinės vandens
3 kiaušinių baltymai
cinamono
gvazdikėlių

Veiksmai:
Obuolius, išėmus sėklalizdžius, apvirti cukraus sirupe ir jame atšaldyti. Išėmus įdaryti kapotais riešutais, sumaišytais su medumi. Viršų apdėlioti kiaušinių išplaktais baltymais ir kepti orkaitėje.

Vaisinis faršas


Jums prireiks:
4 puodeliai džiovintos baltos duonos kubelių (džiūvėsėlių);
½ puodelio susmulkintų morkų;
½ puodelio susmulkintų salierų;
1 nedidelis supjaustytas svogūnas;
2 valg. šaukštai sviesto;
½ arb. šaukštelio druskos;
¾ arb. šaukštelio paukštienos prieskonių;
puse arb. šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
puse arb. šaukštelio muskato riešuto;
½ puodelio skrudintų linų sėmenų;
¼ puodelio susmulkintų graikinių riešutų;
puse puodelio vištienos sultinio;
¾ puodelio vandenyje išmirkytų razinų;
2½ puodelio pjaustytų obuolių.

Veiksmai:
Keptuvėje pašildykite sviestą ir paskrudinkite morkas, salierus bei svogūnus, kol suminkštės. Suberkite druską, paukštienos prieskonius, pipirus bei muskato riešutus.Supilkite mišinį į didelį indą, suberkite džiūvėsėlius, skrudintus linų sėmenis, vištienos sultinį, razinas ir obuolius. Viską gerai išmaišykite. Šiuo faršu įdarykite vištą, kalakutą, žąsį arba supilkite jį į troškintuvę ir dar 40–45 minutes patroškinkite iki 180C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Obuoliai vanilės padaže


Jums prireiks:

500 g. obuolių, 0,5 litro vandens, 0,5 stiklinės cukraus, 4 šaukštai juodųjų serbentų drebučių, vanilės.

Padažui: 0,5 litro pieno, 1 šaukštas sviesto, 1 šaukštas bulvių krakmolo, 1 kiaušinis.

Veiksmai:
 

Vidutinio dydžio obuoliai nulupami, šaukštu išimamos sėklidės. Vanduo su cukrumi ir vanile užvirinamas, sudedami obuoliai ir verdami ant silpnos ugnies, kol suminkštėja. Kiauru samčiu obuoliai išimami iš sirupo, sudedami į plokščią stiklinį pusdubenį, atvėsinami ir pridedama juodųjų serbentų drebučių.

Padažui pienas su sviestu ir vanile užvirinamas, supilamas likęs sirupas, bei ištirpdytas šaltame piene krakmolas. Kiek pakaitinus padažas nuimamas nuo ugnies, pravėsinus įplakaams trynysir maišant atšaldomas. Į atšalusį padažą įmaišomas išplaktas baltymas. Obuoliai užpilami padažu ir prieš patiekiant gerai atvėsinami.