Tortas "Kupstas"


Jums prireiks:

Baltas biskvitas         200 g
Cukatos                    100 g
Juodasis šokoladas   50 g
Varškė                       300 g
Cukrus                      100 g
Vyšnių likeris             4 šaukštai
Grietinėlė                  125 ml
Migdolų drožlės         5 šaukštai
Vyšnių sirupas           4 šaukštai
Aliejus
Cukraus pudra

Veiksmai:

Kupolo formos indą plonai ištepkite aliejumi, užsijokite cukraus pudros ir išklokite plonais, supjaustytais biskvito lakštais, suvilgytais vyšnių sirupu. Sudėkite įdarą ir uždenkite plonu biskvito lakštu.
Įdaras: susmulkinkite cukatas, sutarkuokite šokoladą. Varškę sumaišykite su cukrumi, likeriu, cukatomis ir šokoladu. Tortą atšaldykite, išimkite iš formos, aptepkite plakta grietinėle, apibarstykite migdolu drožlėmis. Galima papuošti šokoladu, uogomis.

Forminių sausainių tortelis su varške


Jums prireiks:
60 vnt forminių sausainių [man patinka Citrininiai];
mirkymui-apie 200 ml pieno;
masei-400-500 gr varškės,
200 gr grietinėlės sviesto,
100-200 gr cukraus [pagal skonį],
pusė citrinos sulčių, kas mėgsta-apie 50 gr razinų;
papuošimui- 100-200 ml kokoso drožlių bei spalvoto šokolado gabaliukai arba 200 gr konditerinio šokolado [naudoju Silberblock]

Veiksmai:
Masės paruošimas: 1. Ištrinti sviestą su cukrumi iki vientisos masės; 2. Ją sumaišyti su ištrinta varške; 3. Supilti išspaustos citrinos sultis ir labai gerai permaišyti [galima ir su mikseriu]. Sausainius trumpam įmerkti į dubenėlį su pienu. Ant sviestinio popieriaus iškloti pirmąją eilę sausainių iš 20 vnt. Dėti pusę varškės masės. Nespaudžiant sudėti antrą suvilgytų sausainių eilę. Ant jos- likusią varškės masę. Ant viršaus-tokią pat trečiąją suvilgytų sausainių eilę. Truputėlį paslegiu ir kelioms valandoms padedu i šaldytuvą. Šonus bei viršų apibarstau drožlėmis ar aplieju ištirpdytu virš garų šokoladu.

Nekeptas aviečių ir varškės su aguonomis tortas


Jums prireiks:
30g želatino, 100g pieno, 100g aguonų, 30g citrinų, 500g neriebios varškės, 400g grietinėlės , 125g raudonųjų serbentų sukos,

Veiksmai:

Išlaidinti 30g želatino . Užvirinti 100g pieno, 100g cukraus ir 100g aguonų, atvėsinti, išmaišyti su išlaidintu želatinu, 30g citrinų sunkos, vienos citrinos nutarkuota cedra, 500g neriebios varškės. 400g grietinėlės standžiai suplakti, išmaišyti su varškės mase. Į 30 cm diametro torto formą įdėti du pirktinio biskvito skritulius, ant jų sudėti varškės masę, išlyginti ir užšaldyti šaldytuve. Vėl išlaidinti 30g želatino šlakelyje raudonųjų serbentų sunkos. 350g šaldytų aviečių ištrinti su 50g cukraus pudra, pertrinti per smulkų sietą, išmaišyti su išlaidintu želatinu, 125g raudonųjų serbentų sunkos. Užpilti tortą ir dar stingdinti šaldytuve. Išėmus supjaustyti į 12 dalių, kiekvieną papuošti 3 aviečių uogomis ir melisos lapeliu. Patiekti ant lėkštutės su torto šakute.

 

Vincentas Sakas

AGUONŲ TORTAS


Jums prireiks:
1,5 stiklinės aguonų 1,3 stiklinės cukraus 1 stiklinė riešutų 2 šaukštai razinų 2 kiaušinių tryniai 5 kiaušinių baltymai cinamono, gvazdikėlių vanilinio cukraus Kremui: 1 stiklinė grietinės 3-4 šaukštai cukraus 1 šaukštelis vanilinio cukraus

Veiksmai:
Aguonos užplikomos verdančių vandeniu, nusunkiamos ir 2-3 kartus sumalamos mėsmale. Baltymai išplakami iki standžių putų pabarstant kapotais riešutais bei aguonomis. Tryniai išsukami su cukrumi , suberiami prieskoniai, razinos. Plaktus baltymus atsargiai išmaišome su tryniais. Tešla sukrečiama į dvi torto formas, išteptas riebalais ir pabarstytas džiūvėsėliais. Kepama vidutinio karštumo orkaitėje. Kremui grietinė išplakama su cukrumi bei vanilinio cukrumi . Ataušinti papločiai pertepami kremu

Tortas smaližius


Jums prireiks:
1 indelio kondensuoto pieno, 2 kiaušinių, 5 – 6 šaukštų miltų, 1 arb. šaukštelio sodos, 1 šaukštą aguonų , 1 šaukštą kakavos , pusės litro grietinės, 3.5 šaukštų cukraus, citrinos rūgšties pagal skonį, 1 šaukštą želatinos, riešutų, įvairių vaisių papuošimui

Veiksmai:
Prieš darant tortą į pusę stiklinės su virintu vandeniu įdėti želatinos ir palikti. Supilti pienelį į indą, dėti į jį atskirai išplaktus kiaušinių trynius ir baltymus, įdėti sodą nugesinus actu, įdėti miltus. Viską išplakti su mikseriu. Gautą masę vienodu kiekiu supilstyti į tris indelius į vieną indelį įdėti aguonų į kitus du likusius kakavos viską išmaišyti ir kepti kiekvieną 180 laipsnių temperatūroje kol pagels. Kol blynai iškeps galima pjaustyti lazdyno riešutus. Iškepus blynus atvėsinti, jei jie kieti galima sudrėkinti sultimis arba vandeniu su žiupsneliu citrinos rūgšties. Išplakti grietinę į ją įdėti citrinos rūgštį ir cukrų supilti želatiną ir riešutus. Dėti biskvitus į lėkštę ir pertepti grietine. Papuošti vaisiais ir dėti į šaldytuvą 1 val.

Ypatingasis obuolių tortas


Jums prireiks:
Pakelis (500 g) šaldytos sluoksniuotos tešlos, šaukštas cukraus pudros, 1 kg obuolių , 4 šaukštai cukraus, stiklinė obuolių sulčių, apelsinas, cinamono lazdelė, šaukštas krakmolo, 500 ml. grietinėlės, 2 pakeliai vanilinio cukraus, melisos lapelių. Marcipanų masei: 50 g migdolų, 2 šaukštai cukraus, šaukštas vandens, šaukštelis acto, šaukštas citrinų sulčių.

Veiksmai:
Paruošti marcipanų masę: sausoje keptuvėje pakepintus migdolus sumalti kavamale. Iš cukraus, vandens ir acto išvirti sirupą. Truputį atvėsinti ir maišant suberti migdolus, supilti citrinų sultis. Iš truputį atšilusios tešlos iškočioti 3 lakštus. Vieną apibarstyti cukraus pudra, kitus du aptepti marcipanų mase. 200° C karštumo orkaitėje kepti 10-15 min. Iš dar karštų lakštų apvalia forma išspausti norimo dydžio apskritimus. Obuolius nulupti, perpjauti į keturias dalis, išimti sėklalizdžius ir kiekvieną skiltelę supjaustyti skersai plonais griežinėliais. Papuošimui palikto obuolio nelupti, tik supjaustyti skiltelėmis. Nutarkuoti apelsino žievelę ir išspausti sultis. Obuolių sultis, cukrų, apelsino sultis ir žievelę užvirti, sudėti obuolio skilteles, nukelti nuo ugnies ir uždengus palaikyti 5 min. Paskui skilteles išgriebti, o į tą patį skystį suberti obuolių gabaliukus ir ant mažos ugnies pavirti 5 min. Į obuolių košę supilti truputyje vandens ištirpintą krakmolą, gerai išmaišyti ir ataušinti.Grietinėlę su vaniliniu cukrumi išplakti iki standžių putų. Tortą sluoksniuoti taip: „marcipaninis" tešlos lakštas, pusė obuolių košės, trečdalis grietinėlės, vėl „marcipaninis" lakštas, likusi obuolių košė, trečdalis grietinėlės, cukrauspudra apibarstytas tešlos lakštas. Tortą puošti likusia grietinėle, obuolio skiltelėmis ir melisos lapeliais.

TORTAS SU BANANAIS IR ABRIKOSAIS


Jums prireiks:
300g miltų 4 bananai 2a.š. kepimo miltelių 5a.š. citrinų sulčių 100g cukraus 1š. likerio (geriausia abrikosų) 1pak. vanilininio cukraus 25g smulkintų migdolų 1žiupsnelis druskos 150g cukraus pudros 1 kiaušinis 2-3š. bananų nektaro 125g sviesto 500gabrikosų su sirupu

Veiksmai:
Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ant minkymo lentos ir viduryje padarykite duobutę. Į ją berkite cukrų, druską, įmuškite vieną kiaušinį ir su dalimi miltų suminkykite minkštą tešlą. Užberkite gabaliukais sukapotą sviestą, apžerkite likusiais miltais ir viską minkykite, kol tešla nelips prie rankų. Padėkite ją šaltai 30 minučių. Priedo paruošimas: nuvarvinkite abrikosus , nulupkite bananus. Į dubenėlį griežinėliais supjaustykite bananus, abrikosus perpjaukite pusiau, supilkite citrinų sultis, likerį, sudėkite smulkintus migdolus ir palikite pastovėti. Patepkite sviestu išardomą formą ir išklokite ją 2/3 tešlos, padarydami 2cm aukščio kraštelius. Dugną subadykite šakute. Dėkite ant grotelių į orkaitę, įkaitintą iki 200-225C, ir kepkite apie 10 min. Paskleiskite vaisius ant iškepto torto pagrindo. Iš likusio trečdalio tešlos iškočiokite torto formos dydžio skritulį. Tuo ‘dangčiu’, subadytu šakute, uždenkite vaisius. Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 200-225C ir kepkite 35 minutes. Glazūros paruošimas: sumaišykite cukraus pudrą su bananų nektaru ir aptepkite dar šiltą tortą. Tortui auštant, glazūra sukietės.

TORTAS "SNIEGO KUPSTAS"


Jums prireiks:
Tešlai: 8 kiaušinių baltymai 400g cukraus, 80g miltų 150g smulkintų migdolų Kremui: 0,5 l pieno 120g cukraus, 1 kiaušinis 3 kiaušinio tryniai 70g krakmolo, 250g sviesto 2 šaukštai romo, vanilinio cukraus Įdarui: 1 ananasas arba 600g konservuoto ananaso vaisiai ir uogos pagal sezoną tirštos uogienės pagal skonį Papuošimui: 100g kokoso drožlių

Veiksmai:
Kiaušinio baltymus išplakti su 200g cukraus iki standžių putų. Atsargiai įplakame miltus, migdolus ir likusį cukrų. Iš šios tešlos iškepame keturis torto papločius. Kepama ant sviestinio popieriaus ir jie turi būti 10, 13, 16 ir 17 cm diametro. Orkaitėje kepama 25 min. 150C. Iškepusius lakštus atšaldyti ir išvirti kremą. Į atvėsusį kremą įmaišome romą ir minkštą sviestą. Viską gerai išplakti. Ananasą išvalyti ir supjaustyti nedidėliais gabalėliais. Vaisius ir uogas išplauti, išvalyti. Į lėkštę dedamas didžiausias paplotėlis, ant jo dedame kremo, sluoksnį ananaso, labai ploną sluoksnį uogienėsir ant viršaus sluoksnį vaisių ir uogų, vėl kremo, dedame mažesnį paplotėlį, sluoksnį kremo… kol viską sudėsime,dedami formuojame kūgį. Kai viskas sudėta viršų aptepame likusiu kremu ir visą apibarstome kokoso drožlėmis, pastatome į šaldytuvą 2 val.

Ispanų varškės tortas


Jums prireiks:
250 gr.cukraus, 1 litras skystos grietinėles, 600gr. varškės, pakelis sausainių , kurie nėra labai kieti, sviesto, mėlynių

Veiksmai:
Išlydyti sviestą, pertrinti sausainius ir sumaišyti masę. Ją išlyginti ir įdėti į orkaitę 180 laipsnių. Kepti 20 min., po to atšaldyti. Įdėti į puodą varškę, cukrų ir po truputį maišyti mikseriu, dedant gretinėlę. Maišyti iki purios masės, bet ne per daug. Kai atšals sausainių plokštė, ant jos dėti varškės masę, o ant jos mėlynių uogienę. Įdėti į šaldytuvą 2 valandoms.

Biskvitinis tortas su persikais


Jums prireiks:
1 indelis kondensuoto pieno (su cukrumi) 3 kiaušiniai 1 šaukštelis sodos 1 stiklinė miltų spanguolių papuošimui Pertepimui: 1 indelis grietinėlės 2 šaukštai cukraus 1/2 šaukštelio citrinų rūgšties 1 pakelis persikų želės 4 puselės konservuotų persikų

Veiksmai:
Apie biskvitinę tešlą Į plakimui skirtą indą supilame kondensuotą pieną ir jame išmaišome sodą. Po to po vieną įmušame kiaušinius, suberiame miltus ir išmaišome. Paruoštą tešlą pilame į riebalais pateptą tortinę formą ir kepame 30 min. 180-200°C temperatūros orkaitėje. Iškepusį ir atvėsusį biskvitą supjaustome į 3 lakštus ir juos sulaistome konservuotų persikų sirupu. Pirmąjį lakštą dedame į tortinę formą ir ant jo pilame suplaktą grietinėlę. Ją plakdami, įberiame cukraus ir citrinos rūgšties. Ant plaktos grietinėlės dedame antrąjį biskvito lakštą. Paruoštą, bet dar nesustingusią žele padaliname į 2 dalis. Vieną dalį dedame į šaldytuvą ir palaikome, kol pradės stingti. Tuomet ją užpilame ant biskvito ir palaukiame, kol sustings. Kai želė sustingsta, uždedame trečiąjį biskvito lakštą ir ant jo pilame mikseriu iki putų išplaktą antrąją želė dalį. Puošiame persikais ir spanguolėmis. Tortą laikome šaldytuve 3 val. Tada nuimame tortinę formą ir kraštus puošiame biskvito trupiniais.