Sūrio rutuliukai

Reikės:
300 gr. fermentinio sūrio,
2 – kiaušiniai,
2 šaukštai – miltų,
2 šaukštai – džiuvesėlių,
50 gr. –  sviesto,
druskos,
įvairių prieskoninių žolelių,
aliejaus kepimui.

Sūrį sutarkuoti ir sudėti  visus kitus produktus, viską gerai išmaišyti, kad gautųsi vientisa masė. Tada formuoti rutuliukus ir dėti kepti į įkaitintą aliejų. Kai rutuliukai apskrunda ir susidaro traški plutelė traukiame iš keptuvės ir dedame ant popierinio rankšluoščio, kad nusisunktų riebalų perteklius. Patiekti galima ir karštus ir šaltus su pikantišku padažu.

Žuvies apkepas su sūriu ir daržovėm

Žuvies apkepas su daržovėm700 g jūros lydekos filė;
200 g fermentinio sūrio
300 g ryžių;
200 g šparaginių pupelių;
200 g konservuotų kukurūzų;
200 g konservuotų žirnelių;
2 morkos;
majonezo;
druskos pagal skonį;
juodųjų pipirų pagal skonį;
žuvies prieskonių.

Žuvį ištrinti žuvies prieskoniais, supjaustyti kiekvieną į tris dalis ir truputį apkepti keptuvėje, apvoliojus miltais. Morkas supjaustyti kubeliais, šparagines šiaudeliais, ryžius išvirti.

Į skardą sudėti apkeptą žuvį, ant jos – virtus ryžius, o ant viršaus dėti daržoves ir kepti 180 C karštumo orkaitėje. Baigiant kepti, uždėti tarkuotą sūrį ir uždėti majonezo bei dar pakepti, kol sūris išsilydys.

Sūrio kukuliai


Jums prireiks:
4 baltymai,
200 g tarkuoto sūrio,
truputis miltų,
riebalų kepimui,
smulkiai supjaustytų petražolių lapelių,
druskos,
pipirų.

Veiksmai:
Baltymai pasūdomi ir išplakami, į juos pamažu supilamas tarkuotas sūris ir, jei norima, įberiama pipirų. Iš šios gana tirštos masės padaromi nedideli kukuliukai, kurie pavoliojami miltuose ir iškepami verdančiuose riebaluose. Kai jie pasidaro dvigubai didesni, išgriebiami, nusausinami, sudedami ant pašildyto padėklo ar pusdubenio ir gausiai apibarstomi petražolių lapeliais.

Sūrio kamuoliai su pipirais ir linų sėmenimis


Jums prireiks:

250 g neriebaus tepamo sūrio;
1 arb. šaukštelis stambiai maltų juodųjų pipirų;
1 arb. šaukštelis šviežių prieskoninių žolelių (krapų, petražolių ar kt.);
2 valg. šaukštai skrudintų linų sėmenų.

Veiksmai:
Dubenyje šakute sumaišykite tepamą sūrį, pipirus ir žoleles, kol gausis vientisa masė. Ją padalinkite į 2 dalis, iš kurių kiekvienos suformuokite po kamuoliuką. Juos apvoliokite skrudintuose linų sėmenyse ir 2 valandas uždengtus palaikykite šaldytuve.

Virtas sūris


Jums prireiks:
500 g. varškės, 200 g. sviesto, 2 tryniai, raudonųjų pipirų, druskos, kmynų.

Veiksmai:
Į varškę įberiama kmynų, pasūdoma, pastatoma šiltoje vietoje 3 dienoms. Puode ištirpinus sviestą, sudedama varškė ir maišant kaitinama, kol pasidaro vientisa masė. Įplakus trynius ir kiek pravėsinus masė supilama į riebalais išteptą plokščią indą. Atšalęs sūris supjaustomas pailgais keturkampiais gabaliukais ir sudedamas sukryžiuojant į lėkštę. 

Sūrio drebučiai


Jums prireiks:
1 lydytas sūrelis, 0,5 arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų, 0,5 litro pieno, 2 šaukštai krakmolo, 2 virti kiaušiniai, majonezo, garstyčių, petražolių lapelių. 

Veiksmai:

Sūrelis ištrinamas su druska. Į verdantį pieną supilamas šaltame piene ištirpintas krakmolas ir pavirinamas. Karštas kisielius sumaišomas su sūriu, pravėsinus įpilama majonezo, garstyčių, įberiama raudonųjų pipirų, smulkiai supjaustytų petražolių lapelių.

Išmaišyti drebučiai pilami į puodelius, sluoksniuojant su kiaušinių griežinėliais. Sustingę drebučiai išverčiami į lėkštę ir paduodami su sumuštiniais.

Sūrio piršteliai


Jums prireiks:
50 g. sviesto,1 trynys, 100 g. fermentinio sūrio, raudonųjų pipirų, druskos.

Veiksmai:
Išsukus sviestą sudedamas sutarkuotas sūris, trynys, įberiama druskos ir raudonųjų pipirų (dalis tarkuoto sūrio paliekama piršteliams apvolioti). Masė gerai išsukama, iš jos suformuojami pailgi piršteliai,kurie pavoliojami tarkuotame sūryje ar duonos džiūvėsėliuose, arba smulkiai supjaustytuose petražolių lapeliuose.

Blyneliai su sūriu


Jums prireiks:

200 g olandiško sūrio
4 kiaušiniai
2 stiklinės miltų
1 stiklinė pieno
1 šaukštelis sodos
prieskonių
aliejaus

Veiksmai:

Kiaušinius suplakti su pienu. Suberti sodą, prieskoniu, tarkuotą sūrį, miltus ir viską labai gerai išmaišyti.
Į keptuvę įpilti aliejaus ir gerai įkaitinti. Iš gautos masės kepti norimo dydžio blynelius. Patiekiant blynelius papuošti salotos lapu ar petražolės šakele. Skanaus!

Pikantiškas sūris


Jums prireiks:
200 g šviežios brinzos arba varškės,
100 g sviesto,
1 marinuotas agurkas,
1 arbatinis šaukštelis sutarkuoto svogūno,
garstyčių,
raudonųjų pipirų,
kmynų,
druskos.

Veiksmai:
Į pertrintą varškę sudedami prieskoniai, smulkiai sukapotas agurkas, išsuktas sviestas ir gerai išsukama. Jei masė tiršta, įpilama pieno. Sūris suformuojamas keturkampiu, dedamas į lėkštę kartu su įvairių rūšių sūriais.

Sūrio drebučiai


Jums prireiks:

1 lydytas sūrelis,
0,5 arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų,
0,5 litro pieno,
2 šaukštai krakmolo,
2 virti kiaušiniai,
majonezo,
garstyčių,
petražolių lapelių.

Veiksmai:

Įpakuotas lydytas sūrelis dedamas į karštą vandenį. Sūriui suminkštėjus, išimamas iš popieriaus ir pusdubenyje ištrinamas su druska. Į verdantį pieną supilamas ištirpintas šaltame piene krakmolas ir pavirinamas. Karštas kisielius sumaišomas su sūriu, pravėsinus įpilama majonezo, garstyčių, įberiama raudonųjų pipirų, smulkiai supjaustytų petražolių lapelių.
Išmaišyti drebučiai pilstomi į puodelius, sluoksniuojant su kiaušinių griežinėliais.