Demerara širdys


Jums prireiks:
(apie 40 vnt.)
Tešlai
200 g miltų
100 g Demerara cukraus
125 g sviesto
1 kiaušinio trynys
1 šaukštelį vanilės cukraus (su natūralia vanile)

Papuošimui
cukraus milteliai
žiupsnelis raudonų maistinių dažų
vanduo

Veiksmai:
Sumaišykite visus produktus ir užmaišykite tešlą. Sudėkite tešlą į plastikinį maišelį ir 1 valandai padėkite į šaldiklį.

Iškočiokite tešlą iki 2 mm storio ir išpjaukite širdies formas. Sudėkite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite orkaitės viduryje 200°C apie 5 minutes. Po to širdeles ant padėklo atvėsinkite.

Iš cukraus miltelių, sumaišytų su maistiniais dažais, ir vandens pasigaminkite glajų ir juo papuoškite širdis.

Dvigubos širdys


Jums prireiks:
(15 vnt.)
 500g 1 lakštas šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos

Papuošimui
1 kiaušinio baltymas
100 g Demerara cukraus

Įdarui
200 g paprasto Filadelfijos sūrio arba galite naudoti varškės kremą
60 g cukraus miltelių
žiupsnelio raudonų maistinių dažų

Veiksmai:
Atšildykite ir iškočiokite tešlą. Išpjaukite 30 širdžių. Pusę širdžių patepkite baltymu ir apibarstykite Demerara cukrumi. Visas širdis sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir 4 minutes kepkite orkaitės viduryje 225°C. Po to jas atvėsinkite ant padėklo.

Sumaišykite įdaro sudedamąsias dalis. Prieš pat patiekdami sutepkite širdis paruoštu įdaru taip, kad viršutinė širdis būtų pabarstyta cukrumi.

Žvaigždutės


Jums prireiks:

500 g miltų,
200 g sviesto arba margarino,
150 g miltinio cukraus,
5 g sodos,
1 pakelis vanilinio cukraus,
2 kiaušiniai.

Veiksmai:

Visus produktus suminkykite ir tešlą 1 valandą palaikykite šaltai. Paskui ją iškočiokite 3 – 4 mm storio lakštais, formelėmis išpjaukite žvaigždutes, kurių paviršių aptepkite tryniu ir apibarstykite kristaliniu cukrumi. Sausainėlius kepkite, kol pageltonuos. Skanaus !

Grietininiai sausainiai


Jums prireiks:

250 g margarino,
1 stiklinė rūgščios grietinės,
500 g miltų,
1 citrinos sultys ir žievelė,
0,5 kiaušinio paviršiui aptepti,
100 g kristalinio cukraus paviršiui apibarstyti.

Veiksmai:

Viską, išskyrus paviršiui apibarstyti skirtus priedus, šaltame kambaryje skubiai suminkykite. Tešlą palikite per naktį arba nors porai valandų šaltame kambaryje. Po to ją iškočiokite 5 – 6 mm storio lakštais, stiklinėle išspauskite apskritus arba kitokios formos sausainėlius, jų paviršių patepkite kiaušiniu ir apibarstykite druska su trintais kmynais arba cukrumi ir kapotais riešutais, arba tik kristaliniu cukrumi .
Sausainėlius kepkite 20 minučių karštoje krosnyje. Šie sausainėliai, ypač su kmynais , labai tinka prie alaus. Skanaus

Imbieriniai sausainiai


Jums prireiks:
50 g sviesto, 100 g cukraus, 200 g miltu, 1 kiaušinis, 2 šaukštai malto imbiero, pusė šaukštelio cinamono, pusė šaukštelio kepimo miltelių

Veiksmai:
Sviestą išsukti iki purumo. Dėti kiaušinį ir prieskonius. Berti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Suminkyti tešlą ir nakčiai padėti į šaldytuvą.
Iškočioti labai plonai ir supjaustyti kvadratėliais. Kepti neilgai ( greitai dega), sviestu išteptoje skardoje.

Sausainiai – saldainiai


Jums prireiks:
 250 g 550C kvietinių miltų,
1 kiaušinis,
1 kiaušinio trynys,
1/3 l šilto vandens,
1 šaukštelis citrinų sulčių,
džiovintų slyvų,
miltinio cukraus,
cinamono.

Veiksmai:

Iš kiaušinių, miltų, cukraus, vandens suminkome tešlą ir 1 valandą palaikome šaldytuve. Po to tešlą plonai iškočiojame, supjaustome keturkampiais, į kiekvieną dedame po slyvą, suvyniojame kaip saldainius, patepame plaktu kiaušinio tryniu, pabarstome cukrumi ir cinamonu. Kepame orkaitėje 180C temperatūroje iki rusvumo.

Parengta pagal žurnalo “Kviečiu prie stalo” receptą.

Javainių batonėliai


Jums prireiks:
 ¼ puodelio sviesto ar margarino;
4 puodeliai smulkiai supjaustytų zefyrų;
1 puodelis avižinių dribsnių;
1 puodelis sutrupintų kvietinių krekerių;
½ puodelio skrudintų linų sėmenų;
½ puodelio susmulkintų razinų ar kitų džiovintų vaisių;
¼ puodelio saulėgrąžų;
¼ puodelio kokoso drožlių.

Veiksmai:

Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, sudėkite zefyrus ir nuolat maišydami pavirinkite, kol zefyrai ištirps.

Nukelkite nuo ugnies. Suberkite avižinius dribsnius, kvietinius krekerius, linų sėmenis, razinas, saulėgrąžas, kokoso drožles ir gerai išmaišykite. Masę supilkite į keturkampę formą, viršų uždenkite plėvele ir stipriai suspauskite. Suspaustą formą palaikykite šaldytuve kelias valandas.

Pilnai atšaldytą masę išimkite iš formos ir supjaustykite.

Vaisiniai sausainiai


Jums prireiks:
⅓ puodelio riebalų;
1 puodelis rudojo cukraus;
2 kiaušiniai;
1 arb. šaukštelis vanilės;
1¼ puodelio miltų;
1 puodelis maltų linų sėmenų;
1 arb. šaukštelis sodos;
½ arb. šaukštelio druskos;
1 arb. šaukštelis cinamono;
¼ arb. šaukštelio maltų gvazdikėlių;
½ arb. šaukštelio muskato riešuto;
½ puodelio avižinių miltų;
1 puodelis razinų;
½ puodelio pjaustytų cukruotų vaisių;
½ puodelio pjaustytų pekano riešutų (tinka ir kiti riešutai).

Veiksmai:

Dubenyje išplakite kiaušinius, cukrų, riebalus ir vanilę.

Kitame inde sumaišykite miltus, maltus linų sėmenis, sodą, druską, cinamoną, gvazdikėlius ir muskato riešutus. Šį mišinį palaipsniui suberkite į išplaktus kiaušinius. Įmaišykite avižinius miltus, razinas, cukruotus vaisius ir pekano riešutus.

Suformuokite 2.5 cm kamuoliukus. Juos sudėkite į riebalais pateptą kepimo skardą, palikdami tarp kamuoliukų 5 cm tarpus.

Kepkite iki 180C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 minučių, kol sausainiai gražiai pagels.

Iškepusius sausainius išimkite iš skardos ir atšaldykite.

Šokoladiniai sausainiai


Jums prireiks:
1 puodelis riebalų;
1 puodelis rudojo cukraus;
½ puodelio cukraus;
1 arb. šaukštelis vanilės;
2 kiaušiniai;
2 puodeliai miltų;
1 arb. šaukštelis sodos;
½ arb. šaukštelio druskos;
1 puodelis trupinto juodojo šokolado;
¼ puodelio maltų linų sėmenų.

Veiksmai:

Dideliame inde išsukite riebalus su cukrumi. Suberkite vanilę ir supilkite išplaktus kiaušinius.

Kitame inde sumaišykite miltus, sodą, druską, šokolado gabalėlius, maltus linų sėmenis ir sumaišykite su išsuktais riebalais .

Po šaukštą tešlos pilkite ant riebalais pateptos kepimo skardos, palikdami tarp sausainių 5 cm tarpus. Kepkite apie 10–12 minučių iki 1800C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Iškepusius sausainius išimkite iš skardos ir atšaldykite.