Paprasti sausainiai


Jums prireiks:

  • 400g miltų
  • 3 šaukštai cukraus
  • 1 arbat. šaukštelis druskos
  • 1 arbat. šaukštelis sodos
  • 2 kiaušiniai

Veiksmai:

Viską sudėkite į dubenį ir gerai sumaišykite. Po to įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių šilumos. Kol orkaitė šils, ant skardos suformuokite sausainukų formą. Kai orkaitė įkais, įdėkite skardą į orkaitę ir kepkite sausainukus tol, kol iškeps.

Sausainiukai


Jums prireiks:

Minkštas sviestas    220 g
Cukraus pudra        150 g
Rudasis cukrus        150 g
Kiaušiniai                  2 vnt
Miltai                        500 g
Šokolado trupiniai    350 g

Veiksmai:

Dubenėlyje išmaišyk sviestą, cukraus pudrą, rudąjį cukrų (galima paprastą) ir kiaušinius. Kai mišinys taps tąsus, suberk miltus, tada šokolado trupinius. Ant sviestu išteptos skardos dideliu atstumu viena nuo kitos išdėliok mažytes tešlos krūveles. Kepk 10-15 min 170 C temperatūroje. Skanaus! 🙂

Morengai su riešutais


Jums prireiks:

Kiaušinių baltymai  6 vnt
Cukrus                   300 g
Riešutai                 130 g
Citrinos sultys

Veiksmai:

Į baltymus įdedame šaukštą cukraus ir gerai išplakame iki putų, kol masė taps kelis kartus didesnė ir stangri. Sudedame likusį cukrų, pakepintus riešutus ir citrinos sultys. Permaišome ir masę dedame į konditerinį švirkštą. Paruošiame kepimo skardą išklodami kepimo popieriumi ar ištepdami sviestu. Į skardą švirkštu išspaudžiami morengai ir kepami 60-80 min pravertoje orkaitėje (100-110 C temperatūroje).

Morengai


Jums prireiks:

Kiaušinių baltymai  6 vnt
Cukrus                   300 g
Vanilinas
Citrinos sultys

Veiksmai:

Į baltymus įdedame šaukštą cukraus ir gerai išplakame iki putų, kol masė taps kelis kartus didesnė ir stangri. Sudedame likusį cukrų, vaniliną ir citrinos sultys. Permaišome ir masę dedame į konditerinį švirkštą. Paruošiame kepimo skardą išklodami kepimo popieriumi ar ištepdami sviestu. Į skardą švirkštu išspaudžiami morengai ir kepami 60-80 min pravertoje orkaitėje (100-110 C temperatūroje).

Lengvi sausainiai


Jums prireiks:

Miltai                       260 g
Sviestas                  250 g
Cukrus                    100 g
Kiaušinio baltymas   2 vnt
Cukraus pudra
Druska

Veiksmai:

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Dvi skardas iškloti kepimo popieriumi. Minkštą sviestą mikseriu išplakti iki purumo. Ant viršaus suberti cukrų, druską ir supilti kiaušinio baltymą. Plakti kol masė gerai išsimaišys. Suberti miltus ir mažiausiu greičiu plakti, kol nebesimatys balti miltai. Suformuoti sausainius (formelėmis ar supjaustyti). Kepti sausainius 10-15 min. Ataušinti ant grotelių ir užbarstyti cukraus pudrą.

Kalėdiniai riešutų sausainiai


Jums prireiks:
2 kiaušinių, 360g kvietinių miltų, 200g cukraus, 2,5g vanilės esencijos, 60g paskrudintų ir sukapotų graikinių riešutų,

Veiksmai:

Į dubenį išsijokite 360g kvietinių miltų, įmuškite 2 kiaušinius, įberkite 200g cukraus, sudėkite vieno apelsino cedrą (tarkuotą geltoną odelę), 2,5g (pusę arbatinio šaukštelio) vanilės esencijos ir tiek pat kepimo miltelių. Sumaišykite ir įberkite 160g paskrudintų ir sukapotų graikinių riešutų. Padalinkite tešlą į dvi dalis ir kiekvieną dalį sukočiokite į pailgą 20 cm. ilgio „dešras“. Padėkite „dešras“ ant aliejumi išteptos kepimo skardos ir vidutinio karštumo temperatūroje kepkite apie 30 minučių arba tol, kol gražiai parus. Palaukite, kol iškeptos „dešros“ atšals, ir supjaustykite labai plonomis ripkelėmis. Ripkeles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą atpjauta puse į viršų. Kepkite vidutinio karštumo

 

Vincentas Sakas 

Draugės sausainiai


Jums prireiks:
6 šaukštai avižinių dribsnių;
6 šaukštai razinų;
6 šaukštai saulėgražų (išgliaudytų);
6 šaukštai medaus;
6 šaukštai aliejaus;

Veiksmai:
Įkaitintame aliejuje pakepinti avižinius dribsnius ir saulėgrąžas, kol gražiai apskrus. Maišant supilti razinas, sudėti medų. Pakaitinti kol medus tolygiai pasiskirstys ir beveik užvirs. Sudėti į formą maždaug 1-2 cm storio, prispausti ir palaikyti kelias valandas šaldytuve kol sukietes.

Vaisiniai sausainiai


Jums prireiks:
puodelio riebalų; 1 puodelis rudojo cukraus; 2 kiaušiniai; 1 arb. šaukštelis vanilės; 1¼ puodelio miltų; 1 puodelis maltų linų sėmenų; 1 arb. šaukštelis sodos; ½ arb. šaukštelio druskos; 1 arb. šaukštelis cinamono; ¼ arb. šaukštelio maltų gvazdikėlių; ½ arb. šaukštelio muskato riešuto; ½ puodelio avižinių miltų; 1 puodelis razinų; ½ puodelio pjaustytų cukruotų vaisių; ½ puodelio pjaustytų pekano riešutų (tinka ir kiti riešutai).

Veiksmai:
Dubenyje išplakite kiaušinius, cukrų, riebalus ir vanilę. Kitame inde sumaišykite miltus, maltus linų sėmenis, sodą, druską, cinamoną, gvazdikėlius ir muskato riešutus. Šį mišinį palaipsniui suberkite į išplaktus kiaušinius. Įmaišykite avižinius miltus, razinas, cukruotus vaisius ir pekano riešutus.Suformuokite 2.5 cm kamuoliukus. Juos sudėkite į riebalais pateptą kepimo skardą, palikdami tarp kamuoliukų 5 cm tarpus.kepkite iki 180C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 minučių, kol sausainiai gražiai pagels. Iškepusius sausainius išimkite iš skardos ir atšaldykite

Linų sausainukai


Jums prireiks:
1? puodelio sviesto;
1¼ puodelio cukraus;
1½ puodelio rudojo cukraus;
2/3 puodelio skrudintų linų sėmenų;
3 dideli kiaušiniai;
1½ arb. šaukštelio vanilės;
3½ puodelio miltų;
1 valg. šaukštas sodos;
3 puodeliai avižinių miltų.

Veiksmai:
Dubenyje išsukite sviestą su cukrumi, suberkite skrudintus linų sėmenis. Kitame inde išplakite kiaušinius, suberkite vanilę ir supilkite į išsuktą sviestą . Miltus, avižinius miltus, sodą sumaišykite ir supilkite į masę. Viską gerai suminkykite, suformuokite 4 cm skersmens tešlos virveles. Jas sudėkite į šaldymo kamerą.Atšaldytas virveles supjaustykite į 5 cm storio sausainius. Juos sudėkite į riebalais pateptą skardą, palikdami tarp jų 5 cm tarpus. Kepkite apie 13–15 minučių iki 180C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.Iškepusius sausainius išimkite iš skardos ir atvėsinkite

Šokoladiniai sausainiai


Jums prireiks:
1 puodelis riebalų; 1 puodelis rudojo cukraus; ½ puodelio cukraus; 1 arb. šaukštelis vanilės; 2 kiaušiniai; 2 puodeliai miltų; 1 arb. šaukštelis sodos; ½ arb. šaukštelio druskos; 1 puodelis trupinto juodojo šokolado; ¼ puodelio maltų linų sėmenų.

Veiksmai:
Dideliame inde išsukite riebalus su cukrumi. Suberkite vanilę ir supilkite išplaktus kiaušinius. Kitame inde sumaišykite miltus, sodą, druską, šokolado gabalėlius, maltus linų sėmenis ir sumaišykite su išsuktais riebalais . Po šaukštą tešlos pilkite ant riebalais pateptos kepimo skardos, palikdami tarp sausainių 5 cm tarpus. Kepkite apie 10–12 minučių iki 180C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.Iškepusius sausainius išimkite iš skardos ir atšaldykite.