Sveikuolių mišrainė

Reikės:Sveikuolių mišrainė
nedidelio kalafioro,
kelių morkų,
pakelio (apie 150 gr.) saulėgrąžų,
česnako,
druskos,
majonezo.

Kalafiorą supjaustyti smulkiai, morkas sutarkuoti burokine tarka, saulėgrąžas pakepinti aliejuje iki parudimo. Įdėti sukapoto česnako skiltelę ir paskaninti druska, Vilniaus majonezu. Tikrai sveikas skanumėlis!

Mišrainė “Žuvų vaikai”

Reikės:Misrainė "Žuvų vaikai"
Raudonųjų ikrų indelis (gali būti dirbtiniai),
Juodųjų ikrų indelis (gali būti dirbtiniai),
Pakelis krabų lazdelių,
Krapai, poras arba svogūnų laiškai,
Majonezo.

Krabų lazdeles supjaustyti griežinėliais, smulkiai supjaustyti krapus su svogūnų laiškais. Suberti 2 stiklainėlius ikrų, dėti majonezo ir viska išmaišyti. Galima tepti ant baltos duonos riekelių, dėti į konditerinius krepšelius. Greita, labai sotu, spalvinga ir lengva.

Cezario salotos

Reikės:Cezario salotos
1 galvos ledinių salotų (arba kokių kitų salotų lapų – pavyzdžiui romėnų)
4-5 šaukštų šviežiai tarkuoto parmezano (tiks ir Džiugas!) sūrio
4-5 riekelių padžiūvusios baltos duonos (labai tinka ciabata)
1/3 puodelio aliejaus
1 didelė česnako skiltelė, susmulkinta arba sutrinta
Padažui:
1 didelis kiaušinis
1 šaukštas citrinos sulčių
1-2 česnako skiltelės, susmulkintos
2 šaukšteliai Worčesterio padažo
4 ančiovių file
3 šaukštai aliejaus
Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Pirmiausia pasigaminkime krutonus: baltos duonos riekeles apipjaustome taip, kad neliktų plutos. Tada supjaustome kubeliais. Susmulkintą česnaką sumaišome su aliejumi, aliejų pašlakstome ant krutonų, ir juos išbarstę ant pergamentu ištiestos skardos,pabarstome jųros druska ir pašauname į įkaitintą iki 180C orkaitę. Skrudiname kelis kartus pamaišant, kol taps rudi ir traškūs.

Kiaušinį įdedame į puodą su vandeniu, užverdame ir lygiai po 1 minutės nukeliame nuo ugnies. Iškart pakišame po bėgančiu šaltu vandeniu ir atvėsiname.

Pasigaminame padažą: susmulkintus česnakus, susmulkintus ančiuvius, kiaušinį, citrinos sultis ir vorčesterio padažą bei aliejų virtuviniu kombainu išsukame iki vientisos masės. Jei trūksta, pagardiname druska, ir būtinai įmaišome šviežiai tarkuotus juoduosius pipirus.

Salotas nuplauname, nusausiname, supjaustome kvadratais ir sudedame į didelį dubenį. Lapus sumaišome su padažu (patikėkit, geriau nei rankomis to nepadarysit), pabarstome tarkuotu parmezano sūriu bei krutonais, dar kartą išmaišome ir išdėliojame į lėkštes.

Cezario salotas galima pateikti su grilinta vištienos krūtinėle, žuvimi, jūros gėrybėmis arba vegetarišką versiją.

Kepenėlių salotos


Jums prireiks:

Virtos kepenėlės    200 g
Virti kiaušiniai         1 vnt
Svogūnai               1 vnt
Majonezas             2 šaukštai
Aliejus                    1 šaukštas
Druska
Pipirai

Veiksmai:

Kepenėles ir kiaušinį supjaustyti šiaudeliais. Supjaustytą svogūną pakepinti keptuvėje ant aliejaus. Atvėsinti. Visus ingridientus sumaišyti, pridėti druskos ir pipirų pagal skonį.

Salotos "Gaiva"


Jums prireiks:

Poras                    1/2
Šviežias agurkas   300-400 g
Krabų lazdelės      200 g
Kiaušiniai , virti     4 vnt
Majonezas            4 šaukštai

Veiksmai:

Visus ingridientus smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su majonezu.

Tuno salotos 3


Jums prireiks:

Tunas
Virti kiaušiniai
Salotų lapai
Pomidorai
Agurkai
Svogūnų laiškai
Aliejus

Veiksmai:

Susmulkiname kiaušinius, pomidorus, agurkus ir svogūnų laiškus. Salotas suplėšome. Viską sumaišome. Ant viršaus dedame tuną ir kelis šlakelius aliejaus. Visi ingridientai pagal skonį.

Silkė su porų ir obuolių salotomis


Jums prireiks:

2 silkės filė

2 šaukštai aliejaus

2 šaukštai citrinos sulčių

cukrus

1-2 porai

1-2 obuoliai

2-3 šaukštai majonezo

Veiksmai:

File pabarstyti cukrumi, apšlakstyti sultimis, aliejumi ir padėti į šaldytuvą. Porus supjaustyti griežinėliais, obuolius šiaudeliais, užpilti majonezu ir išmaišyti. Silkę patiekti su salotomis. Skanaus!

BUROKĖLIŲ SALOTOS


Jums prireiks:
4 kg. burokėlių, 1,į kg pomidorų, 0,5 kg svogūnų, 0,5 kg paprikos, 200 gr. česnako, 200 gr. cukraus, 2 valg.šaukštai druskos, 200 gr. 9 proc. acto, 0,5 ltr. aliejaus.

Veiksmai:
Burokėlius sutarkuojam stambia burokine tarka, kitas daržoves kubeliais, česnaką išspaudžiam arba labai smulkiai supjaustom, pomidorus karštu vandeniu blanširuojam, kad geriau nusiluptų odelė. Viską verdam 1,5 val. Actą supilam pačioje daržovių troškinimo pabaigoje. Masę sudedam į paruoštus stiklainius ir uždarom dangteliais. Apkloti šiltai stiklainius kol jie atvės.

Šviežių daržovių salotos su kalafiorais, spanguolėmis ir saldrūgščiu alyvų aliejaus užpilu


Jums prireiks:
70g salotų Mix’o, 40g kalafiorų žiedynų, 30g pomidorų, 30g agurkų, 10g svogūnlaiškių, 60g saldrūgščio aliejaus užpilo, 10g spanguolių, 3g petražolės lapeliais.

Veiksmai:

 Į lėkštę  kalvele sudėkite 70g salotų Mix’o, jas apibarstyti 40g kalafiorų žiedynų (kalafiorų žiedynus palaikykite pamerktus parūgštintame vandenyje) apdėliokite 30g pomidorų skiltelių, 30g agurkų gabalėlių. Ant viršaus užberkite 10g svogūnlaiškių, supjaustytų įskypais gabalėliais, užpilkite 60g saldrūgščio aliejaus užpilo, apibarstykite 10g spanguolių ir papuoškite 3g petražolės lapeliais.

Vincentas Sakas