Vaniliniai bananai


Jums prireiks:

Bananai                        8 vnt
Sviestas                        8  maži gabalėliai
Vanilinio cukraus pudra   8 šaukšteliai

Veiksmai:

Nulupkite bananus ir sudėkite į sviestu išteptą formą. Ant kiekvieno banano uždėkite po gabalėlį sviesto ir apiberkite cukrumi. Kepkite orkaitėje 180 C temperatūroje.

Aguonų saldainiai


Jums prireiks:

1.1 stiklinė aguonų,
2.200 g cukraus,
3.1 stiklinė grietinėlės,
4.0,5 stiklinės pieno,
5.25 sviesto.

Veiksmai:
Pieną su grietinėle pakaitinti emaliuotame puode, suberti cukrų ir maišant kaitinti, kol cukrus ištirps. Aguonas nusijoti ir supilti į pieną. Maišant virti, kol sutirštės, sudėti sviestą ir dar kiek pavirinti. Nukėlus nuo ugnies, sukti masę, kol atvės. Atvėsusią masę išpilti ant vandeniu suvilgytos lentelės, iškloti 1,5 cm storio sluoksniu ir supjaustyti kvadratėliais.

Riešutiniai saldainiai


Jums prireiks:
1.3 šaukštai maltų riešutų,
2. 2 šaukštai kakavos miltelių,
3.2 šaukštai miltinio cukraus,
4.5 šaukštai kondensuoto pieno,
5.3 šaukštai ištirpinto sviesto,
6.1 šaukštas romo, vanilinio cukraus, truputis cinamono.

Veiksmai:
Riešutai, kakava, cukrus ir vanilė sumaišoma su kondensuotu pienu, sviestu ir romu. Masė palaikoma 10 minučių, daromos apvalios bulvelės, kurios pavoliojamos tarkuotame šokolade.

Saldukai


Jums prireiks:
1.1 stiklinė miltų,
2.2 stiklinės pieno,
3.3 kiaušiniai,
4.1 šaukštas miltinio cukraus, 5.2 šaukštai riešutų (arba kmynų, razinų),
cinamono,
6.150 g sviesto.

Veiksmai:
Į pieną supilti išplaktus kiaušinius, suberti miltus ir dar gerai paplakti. Į keptuvėje įkaitintą sviestą pilti tešlą ir kepti ant silpnos ugnies. Kai apkeps apačia, ant viršaus užberti riešutų ar džiovintus obuolius, cinamoną. Supjaustyti gabaliukais, apversti ir dar apkepinti. Paduodant į stalą, saldukus apibarstyti miltiniu cukrumi. Skanaus!

Cukrainiukai


Jums prireiks:
1.1 kiaušiniai,
2.1 kg cukraus,
3.4 stiklinės vandens,
miltų, imbiero,
druskos.

Veiksmai:
Kiaušinius išplakti, įdėti pagal skonį druskos, imbiero ir suminkyti tešlą kaip makaronams. Tarp rankų suvolioti plonus ,,siūlelius” ir suvynioti į norimo dydžio kamuoliukus. Į vandenį suberti cukrų, užvirinti ir dėti cukrainiukus. Virti ant silpnos ugnies, kol pagels. Išimti kiaurasamčiu ir nuvarvinus sirupą sudėti į lėkštę sausainiams. Paduodami prie arbatos, kavos, pieno. Skanaus!

Džiovintų morkų saldainiai


Jums prireiks:

1.200g džiovintų morkų,
2.300g razinų be kauliukų,
3.100g lazdynų riešutų
arba sezamo sėklų,
po 0,5 šaukštelio cinamono ir imbiero,
citrina,
stiklinė apkepintų avižinių dribsnių.

Veiksmai:
Riešutus sausoje keptuvėje paskrudiname iki gelsvumo, nuimame žievelę ir sukapojame. Morkas ir razinas nuplauname, sumalame mėsmale, išspaudžiame citrinos sultis, sudedame prieskonius, riešutų trupinėlius ir apkepintus dribsnius. Viską gerai išminkome. Į tešlą galima įdėti šaukštelį džiovintos dilgelės miltelių, kelis šaukštus daigintų kviečių. Iš tešlos darome nedidelius saldainėlius, juos pavoliojame sausainių trupiniuose.

Vaisiniai saldainiai


Jums prireiks:
250 g datulių be kauliukų,
2 šaukštai medaus,
250 g slyvų be kauliukų,
60 maltų graikinių riešutų,
250 g džiovintų abrikosų,
nutarkuotos citrinos žievelės.

Veiksmai:
Datules, slyvas ir abrikosus permalkite mėsmale. Įmaišykite medų ir citrinos geltonajį žievelės sluoksnį. Rankas suvilgykite šaltu vandeniu ir formuokite rutuliukus. Juos apvoliokite maltais riešutais ar susmulkintais vafliais.
Saldainius patariama laikyti šaltai.

Riešutinės lazdelės


Jums prireiks:
250 g persijotų miltų,
250 g sukapotų žemės riešutų,
stiklinė cukraus,
2 plakti kiaušiniai,
šaukštas pieno,
1 – 2 šaukštai ištirpyto sviesto,
½ šaukštelio druskos

Veiksmai:
Visi produktai sumaišomi (jeigu reikia, galima įberti ir truputį miltų). Iš tešlos iškočiojamas centimetro storio lakštas, kuris supjaustomas 8 x 2 cm dydžio juostelėmis, šios sudedamos į skardą ir 20 min. kepamos vidutinio karštumo orkaitėje.

Triufeliai iš šokolado


Jums prireiks:
360 g juodojo šokolado,
50 g stiprios juodos kavos,
125 g sviesto,
50 ml. grietinėlės (plaktos).
Pasirinktinai: aromatingo romo esencijos,
50 ml. brendžio,
pakepintų smulkintų migdolų arba jų drožlių.
Apvoliojimui: lydytas šokoladas arba kakavos milteliai,
tarkuotas šokoladas ar šokoladiniai „kirminukai”,
pakepintos ar nepakepintos kokoso drožlės.

Veiksmai:
Šokoladą susmulkinti, išlydyti, įdėti supjaustytą smulkiais gabaliukais sviestą, išmaišyti, praaušinti, supilti į ataušusią kavą. Paskui pilame grietinėlę, įlašiname romo esencijos, įpilame brendžio ar įmaišome kokoso drožlių. Masę valandai įdedame į šaldytuvą. Paskui išimame ir formuojame graikinių riešutų dydžio rutuliukus. Juos apvoliojame kakavos milteliuose, kokoso drožlėse arba panardiname į išlydytą šokoladą. Išgriebtus iš šokolado triufelius dar apvoliojame šokolado drožlėse ar šokoladiniuose „kirminukuose” ir padedame ant grotelių, kad sustingtų.

Kondensuoto pieno saldainiai


Jums prireiks:
600 g. grietinėlės
1 indelis kondensuoto pieno
1 pakelis vanilinio cukraus
6 šaukšt. želatinos
1 stikl. kokosų drožlių.

Veiksmai:
Grietinėlę išplakame iki standžių putų. Nuolat plakdami, supilame kondensuotą pieną, vanilinį cukrų ir ištirpintą želatiną. Masę tolygiai paskirstome dviejose tortinėse formose arba didesnėje skardoje. Pastatome šiltai.
Tuomet sausainių formelėmis išspaudžiame saldainius ir apvoliojame juos kokosų drožlėse.