Andalūzijos sklindžiai

Reikės:Andalūzijos sklindžiai

Pakelio šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos,
mažo svogūno,
150 g maltos mėsos,
kelių šaukštų alyvuogių aliejaus,
šaukšto pomidorų padažo,
10 paprikomis įdarytų alyvuogių,
2 kiaušinių trynių,
kelių šaukštelių pieno,
šaukštelio mairūno,
druskos,
maltų pipirų,
sezamų sėklų,
margarino skardai tepti.

Veiksmas:

Tešlą atitirpinti. Svogūną susmulkinti, sumaišyti su mėsa, gardinti prieskoniais, tada berti viską į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir maišant kepti 1 – 2 minutes. Kai mėsa bus biri, krėsti pomidorų padažą, pridėti griežinėliais pjaustytas alyvuoges ir pakepti dar kelias minutes.

Atitirpusią tešlą plonai iškočioti ant miltais pabarstyto stalo. Stikline išspausti apvalius blynelius. Ant pusės blynelių dėti po šaukštelį atvėsusio įdaro, uždenkti likusiais blyneliais. Kraštus patepti pieno ir kiaušinio plakiniu ir gerai užspausti. Aptepti likusiu plakiniu, pabarstyti sezamais ir dėti ant margarinu pateptos skardos.
Kepti 15 – 20 minučių iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Žurnalo “Darbštuolė” receptas.

Makaronų, vištienos ir žiedinių kopūstų apkepas

4 sočioms porcijoms jums reikės:

400 g žiedinio kopūsto*
300 g makaronų (pageidautina – kaspinėlius, spiralinius, alkūninius arba vamzdelius)
300 g maltos vištienosMakaronų, vištienos ir žiedinių kopūstų apkepas
didelį svogūną
šaukštą aliejaus
3 kiaušinius
100 g grietinės
2 šaukštus miltų
druskos
maltų čili pipirų
malto muskato riešuto
150 g fermentinio sūrio

Veiksmai:

Jeigu naudojam šaldytus žiedinius kopūstus, juos tiesiog ištraukiam iš kameros, leidžiam atitirpti/nuplikom dideliu kiekiu verdančio vandens ir išskaidom kiek netingim mažesniais (va, čia tai tikslus nurodymas!) žiedynais. Jei naudojam šviežią – irgi išskaidom tuo pačiu netingėjimo būdu, o po to dedam į pasūdytą vandenį ir verdam kokias 5-7 minutes.

Užverdam puode 3 litrus dosniai pasūdyto vandens. Sudedam makaronus ir verdam pagal minutes, ant pakelio nurodytas. Arba patys nustatom, kada jie būna al dente – t.y., jau išvirę, bet dar vos vos kietoki. Šiukštu neperverdam.

Svogūną susmulkinam ir kepam iš anksto įkaitintame aliejuje, kol tasai suminkštėja (svogūnas, ne aliejus). Sudedam vištieną ir nuolat maišydami kaitinam, kol mėsa truputėlį apskrunda. Pasūdom, pipirais pagardinam. Vištieną ir svogūnus išgriebiam iš riebalų ir leidžiam ataušti.

Įjungiam orkaitę – 190 laipsnių. Kiaušinius išplakam su grietine. Dedam miltus ir prieskonius, pasūdom. Išmaišom. Sutarkuojam sūrį ir pusę jo dedam į tešlą. Ten pat sudedam atvėsusius makaronus, žiedinius kopūstus ir keptą mėsą. Gerai išmaišom.

Susirandam kepimo formą. Pageidautina – ne tą, kurioj kepat kugelį ar pyragą armijai pamaitint. Šitas apkepas skanesnis, kai yra storesnis – va, ką iš tikrųjų turiu minty. Išklojam kepimo popierium arba ištepam sviestu. Supilam masę, paviršių išlyginam ir apibarstom likusiu sūriu. Kepam apie pusvalandį, t.y., kol apkepas sutvirtėja, o sūris išsilydo ir apskrunda. Valgom karštą su kokiu mėgstamu padažu. Skanaus.

*galima keisti bet kokiomis nevandeningomis daržovėmis, tačiau prie keliaudamos į apkepą jos jau turi būti termiškai apdorotos.  Sakydama „bet kokiomis nevandeningomis“ turiu omeny, kad cukinijos ir pomidorai čia netinka.  Dėl moliūgo ir baklažano rankos nukirst neduodu, bet vis tiek nerizikuočiau.

Vištos krūtinėlė su seranno kumpiu


Jums prireiks:

Pusė vištienos krūtinėlės
Kumpis “Seranno” (džiovintas), bet tinka ir rūkytas kiaulienos kumpis
Druska
Pipirai
Šalavijas
Padažui:
Raudonas vynas
Sviestas
Garnyrui:
Bulvės
Svogūnai
Kiaušinai
Citrinos sultys
Papuošimui:
Vyšniniai pomidorai
Vakarutės

Veiksmai:

Krūtinėlės paruošimas: Vištos krūtinėlę pabarstyti pipirais, druska ir paminkyti 2-3 min, kad įsigertų prieskoniai ir druskytė. Per vidurį iš šono įpjauti krūtinėlę ir į įpjovą įdėti tris lapelius šalavijo. Ant krūtinėlės viršaus uždėti kumpį ir su ilgu mediniu smeigtuku jį prismeigti prie krūtinėlės. Kepti orkaitėje, ant grotelių arba keptuvėje.
Padažo paruošimas: Į keptuvę įpilti raudonojo vyno ir įdėti apie 50 g sviesto ir druskytės paskaninimui. Kaitinti kol sviestas ištirps.
Garnyro paruošimas: Pakepinti svogūnus, sudėti bulves, pjaustytas griežinėliais (kaimiškai), kepti kol suminkštės, tada supilti plaktus kiaušinius paskanintus prieskoniai s ir druska .

Vištienos suktinukai


Jums prireiks:

Vištienos filė                               3 gabaliukai
Šaltai rūkyta kiaulienos šoninė  300 gr
Sviestas su žalumynais
Grietinėlė
Majonezas
Džiuvėsėliai
Prieskoniai vištienai arba česnakinė druska (nedaug)
Aliejus kepimui

Veiksmai:

Vištienos filė perpjauname išilgai per pusę, pamušame kūjeliu, ištepame majonezu, suprieskoniuojame, valandai paliekame pastovėti. Šoninę supjaustome smulkiais kubeliais, sviestą padaliname į 6 dalis (jei filė turime daugiau, atinkamai pagal suktinukų skaičių). Sviestą laikome kambario temperatūroje. Į paruoštą filė dedame sumaigytą sviesto gabalėlį, šoninės. Idealiausia tai padaryti: sviestą aplipinti šonine ir lengvai pamaigius tarp rankų suformuoti pailgą formą. Formuojame suktinukus, t.y. susukame vištienos filė, užlyginame visus laisvus plyšelius, užtvirtiname dantų krapštuku bei gautą suktinuką apvoliojame džiuvėsėliuose. Paruoštus suktinukus reikėtų palaikyti šaldytuve apie 2 h, bet nebus baisu, jei pradėsime kepti tuoj pat. Įkaitintame aliejuje apkepame suktinukus iš visų pusių, sudedame į puodą troškinimui. Suktinukus apipilame vandeniu, tačiau, kad vanduo neapsemtų visų, maždaug iki pusės, pagal skonį galime įdėti poro griežinėlių, įdėti vištienos sultinio kubelį ir pan. Suktinukai troškinami apie 40 min. Prieš pabaigą supilame grietinėlę.

Daržovių ragu su vištiena


Jums prireiks:

Vištienos filė                   400 g
Aliejus
Druska
Pipirai
Konservuotos morkos       300
Kumpis    80 gr
Vištienos sultinio             150 ml
500 g Pekino kopūstas     500 g
Raudonoji paprika            1 vnt
Cukinija
Saldžiosios paprikos milteliai

Veiksmai:

Vištieną supjaustome plonomis juostelėmis, pasūdome, apibarstome pipirais ir paprikų milteliais. Apkepame ant aliejaus.

Konservuotas morkas, cukiniją, papriką ir kumpį supjaustome, sudedame į troškintuvą ir truputį patroškiname. Supilame vištienos sultinį ir verdame dar 10 minučių.

Pekino kopūstą supjaustome juostelėmis, o obuolį – skiltelėmis. Viską suberiame į troškintuvą su mėsa. Troškiname apie 5 minutes. Daržovių ragu patiekiame su virtais ryžiais.

15min.lt

 

Ant grotelių keptas viščiukas


Jums prireiks:

Viščiukas                 800 g
Medus                    2 šaukštai
Juodieji pipirai        žiūpsnelis
Raudonieji pipirai    žiūpsnelis
Čiobreliai                 žiūpsnelis
Grastyčios               šaukštelis
Obuoliai                  2 vnt
Citrinų sultys
Citrinos griežinėliai
Druska
Alyvų aliejus

Veiksmai:

Viščuką perpjauname išilgai per puse. Pašaliname stuburą, šonkaulius. Dar kartą perpjauname per puse. Kiekvieną gabalėlį išmušame, pasūdome, apšlakstome citrinos sultimis ir 1 h pamarinuojame šaltoje vietoje. Įtriname višciuką aliejumi ir 30 min marinuojame šaltoje vietoje. Medų sumaišome su garstyčiomis ir keliais lašais alyvų aliejaus. Gerai išplakame. Obuolius perpjauname per puse, pašaliname sėklas. Vištieną patepame medaus mase ir 15 min vartydami kepame ant grotelių. Greta pakepiname obuolius. Vištiena tiekiame su obuoliais ir citrinos griežinėliais.

Vištienos troškinys


Jums prireiks:

Vištienos krūtinėlė               6 vnt
Paprika                               4 vnt
Poras                                  1 vnt
Ananasas konservuotas     1 skardinė
Grietinėlė                            150-200 g
Druska
Pipirai kvapieji ar baltieji

Veiksmai:

Keptuvėje apkepinti smulkiai pjaustytą su prieskoniais paruoštą vištieną, po to sudėti juostelėmis pjaustytas paprikas ir porą, suberti kubeliais pjaustytus ananasus. Troškinti nuo ananasų likusiame skystyje.

Vištiena su morkomis ir sojos padažu


Jums prireiks:

Vištienos filė
Paprika
Morka
Poras
Česnakas
Sojų padažas
Citrina (jos sultys) 1 vnt
Cukrus
Prieskoniai

Veiksmai:

Vištienos filė supjaustyti juostelėmis (arba kaip patinka), sumaišyti su prieskoniais vištienai ar paukštienai (galima kuriuos mėgsti), palikti bent valandai. Morkas supjaustyti šiaudeliais, pakepti (patroškinti) ant silpnos ugnies kartu su česnaku. Jei telpa į keptuvę prie truputį pradėjusių minkštėti morkų sudėti šiaudeliais pjaustytą papriką, žiedais pjaustytą porą ir pakepti kol viskas suminkštės (galima ir atskirai). Atskirai pakepti vištieną, prieš dedant į keptuvę vištienos juosteles pavolioti krakmole (nedaug, bet kad būtų sausesnes, galima ir miltuose), sezamo sėklų (jei mėgstate) gerai apkepti. Daržoves ir iškeptą vištieną sudėti į vieną puodą, išspausti citrinos sultis, įdėti cukraus pagal skonį, užpilti negailint sojų padažo. Galima uždėti kario, dar čili prieskonių (jei mėgstate aštriau). Išmaišyti ir dar patroškinti.
P.S. Jeigu norima daugiau padažo į troškinį galima įpilti vištienos (ar kito) sultinio. Jeigu norima tąsesnio ir tirštesnio padažo – galima į sultinį įdėti krakmolo ir pakaitinti. Vietoj vištienos galima naudoti ir kitą mėsą. Daržoves taip pat galima keisti ar papildyti kitomis

Vištų odelės su faršu ir rožiniu padažu


Jums prireiks:

Pok. vistu odelių,
500g faršo (bet kokio),
200-300g ryžių,
džiuvesėlių,
priesk. pagal skonį,
morkos,
gabaliukas sūrio,
česnakas,
majonezas,
pomidorų padažas.

Veiksmai:

Odeles pamarinuoti su prieskoniais, išvirti ryžius ir sumaišyti su faršu ir prieskoniais…galima įdeti saukštą grietinės arba majonezo , bei skiltele česnako . Į odele įdeti faršo ir užlankstyti kraštelius, įvolioti į džiuvesėlius.. Dėti į kepimo skardą su aliejumi ir kepti 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol apskrus (aišku nepamiršti apversti) Pasigaminkime padažiuką… Į stiklinę įdėkime majonezo ir pomidoru padažo… Kiekis priklauso nuo norimo padažo kiekio… Įpjaustykime česnako ir viską išmaišykime, tada įkaitinkime keptuvę su aliejumi ir supilkime pasiruoštą padažą ir kaitiname kol pasidaro karštokas ir įtarkuojame sūrio.