Spanguolių su čiobreliais padažas


Jums prireiks:
25g šaldytų uogų, 25g jautienos sultiniu, 6g sojų padažo, 3g išspaustomis citrinų sunkos, 0,05g maltų juodų pipirų, 0,01g džiovintų čiobrelių

Veiksmai:

25g šaldytų uogų atlaidinkite ir sutrinkite blenderiu, dar suplakite su 25g jautienos sultiniu, 6g sojų padažu, 3g išspaustomis citrinų sunka. Pagardinkite 0,05g maltais juodais pipirais ir 0,01g džiovintais čiobreliais. Su patiekalais patiekite tik karštą. Padažą galite pasiruošti iš anksčiau ir laikyti šaldytuve uždarame inde 96 val.

 

Vincentas Sakas 

Bruknių padažas


Jums prireiks:
40g bruknių uogienės, 23g raudono sausu vyno, 0,5g sutrėkštų kadagių uogų, 0,01g maltų gvazdikėlių, 2g brendžio

Veiksmai:

40g bruknių uogienės atskieskite 23g raudonu sausu vynu, įberkite 0,5g sutrėkštų kadagių uogų, 0,01g maltų gvazdikėlių, įpilkite 2g brendžio ir užvirinkite, jei padažas skystokas, sutirštinkite 1g krakmolo. Padažą galite pasiruošti iš anksčiau ir laikyti šaldytuve uždarame inde 96 val.

Vincentas Sakas

Kūčių baravykų padažas, tinkantis patiekti su sklindžiais, blyneliais, virtiniais.


Jums prireiks:
100g baravykų, 20g saulėgrąžų aliejaus, 300g grybų nuoviro, 20g saulėgrąžų aliejaus, 20g kvietinių miltų,

Veiksmai:

100g baravykų 3-4 valandas išmirkykite, tame pačiame vandenyje išvirkite, nusunkite (nuovirą palikite) ir smulkiai supjaustykite. Svogūną smulkiai supjaustykite, apkepinkite 20g saulėgrąžų aliejuje , suberkite baravykus , supilkite 300g grybų nuoviro ir patroškinkite. Atskirai 20g saulėgrąžų aliejuje apkepinkite 20g kvietinių miltų, kad gražiai paraustų, atskieskite likusiu grybų nuoviru. Paskui suverskite troškintus baravykus su svogūnais, maišant užvirinkite, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Padažą galite pasiruošti iš anksčiau ir laikyti šaldytuve uždarame inde 96 val.

 

Vincentas Sakas 

Saldžiarūgštis alyvų aliejaus užpilas salotoms


Jums prireiks:
400g alyvų aliejaus, 60g obuolių acto, 60g dirbtinio medaus, 10g druskos, 18g preseliu išspausto česnako, 2g  raudonos paprikos, 0,5g aitriųjų paprikų.

Veiksmai:

400g alyvų aliejaus suplakite su 60g obuolių actu, 60g dirbtinio medaus, 10g druskos, 18g preseliu išspausto česnako, 2g maltos saldžiosios raudonos paprikos, 0,5g maltų aitriųjų paprikų. Supiltkite į užsukamu dangteliu butelį su metaliniu užsukamu dangteliu, kuriame išbadytos skylutes. Prieš naudojant, stipriai kartu su buteliu suplakite ir apšlakstykite salotas. 200g salotų reikia 50g užpilo.

 

Vincentas Sakas 

Aliejinis kilkių užpilas salotoms


Jums prireiks:
50g kilkučių, 10g preseliu išspaustų česnakų, 6g druskos, 1 g maltų juodųjų pipirų, 400g alyvų aliejumi, 60g obuolių

Veiksmai:

 50g išdarytų be odos marinuotų kilkučių, 10g preseliu išspaustų česnakų,  6g druskos, 1 g maltų juodųjų pipirų sutrinkite į tyrę ir paskui išmaišykite su 400g alyvų aliejumi ir 60g obuolių actu. 200g salotų reikia 60g užpilo.

Vincentas Sakas 

Aliejinis ančiuvių užpilas salotoms


Jums prireiks:
40g išdarytų ančiuvių arba be odos sūdytų kilkučių, 20g kietai virtų kiaušinių trynių, 10g preseliu išspaustų česnakų, 6g druskos, 1 g maltų juodųjų pipirų, 320g alyvų aliejaus, 60g obuolių acto.

Veiksmai:
40g išdarytų ančiuvių arba be odos sūdytų kilkučių, 20g kietai virtų kiaušinių trynių, 10g preseliu išspaustų česnakų, 6g druskos, 1 g maltų juodųjų pipirų sutrinkite į tyrę ir paskui išmaišykite su 320g alyvų aliejumi ir 60g obuolių actu. Supilkite į užsukamu dangteliu butelį, geriausiai su plačiu kakleliu nuo sulčių, metaliniame dangtelyje išbadykite skylutes. Šaldytuve uždarame inde galite laikyti savaitę. Prieš naudojant, stipriai kartu su buteliu suplakite ir apšlakstykite salotas. 200g salotų reikia 50g užpilo. Išeiga – 450g

Saldžiarūgštis alyų aliejaus užpilas salotoms


Jums prireiks:
320g alyvų aliejaus, 50g balzamiko, 50g dirbtinio medaus, 10g druskos, 18g česnako, 2g maltų saldžiųjų raudonų paprikų, 0,5g maltų aitriųjų paprikų.

Veiksmai:
320g alyvų aliejaus suplakite su 50g balzamiko, 50g dirbtinio medaus, 10g druskos, 18g preseliu išspausto česnako, 2g maltų saldžiųjų raudonų paprikų, 0,5g maltų aitriųjų paprikų. Supilkite į užsukamu dangteliu butelį, geriausiai su plačiu kakleliu nuo sulčių, metaliniame dangtelyje išbadykite skylutes. Šaldytuve uždarame inde galite laikyti savaitę. Prieš naudojant, stipriai kartu su buteliu suplakite ir apšlakstykite salotas. 200g salotų reikia 50g užpilo. Išeiga – 450g

Žaliasis špinatų užpilas


Jums prireiks:
30g smulkiai špinatų, 20g alyvų aliejaus, 6g Džiugo sūrio, 4g kedrų riešutėlių, 2g česnako, 2g sojos padažo, 2g Vorčesteršyro padažo, 0,05g maltų juodųjų pipirų.

Veiksmai:
Plaktuvu (benderiu) suplakite 30g smulkiai sukapotų špinatų (geriau virintų), 20g alyvų aliejaus, 6g tarkuoto Džiugo sūrio, 4g kedrų riešutėlių, 2g išspausto česnako, 2g sojos padažo, 2g Vorčesteršyro padažo, 0,05g maltų juodųjų pipirų. Šaldytuve uždarame inde galima laikyti 96 val. Ant indo prilipdyti užrašą su pagaminimo data. Išeiga – 60g

Aliejinis aviečių užpilas salotoms


Jums prireiks:
 100g aviečių, 325g alyvuogių aliejaus, 40ml raudonojo vyno acto, 20g persijotos cukraus pudros, 5g druskos.

Veiksmai:
Aliejinių užpilų bėda yra tame, kad juos labai sunku suplakti, o kiek pastovėję susisluoksniuoja. Nuo seniausių, dar alchemikų laikų yra žinomas labai praktiškas ir lengvas būdas aliejinius mišinius plakti kartu su indu. Todėl ir Jūs paimkite nuo sulčių 500ml stiklinį plačiu kakleliu butelį, jo metaliniame dangtelyje išbadykite skylutes (galite pažiūrėti pirmoje nuotraukoje). 100g aviečių (galima ir šaldytas, galima ir kitas uogas) pertrinkite per smulkų sietelį ir supilkite į butelį su 325g alyvuogių aliejaus (gali būti ir saulėgrąžų), 40ml raudonojo vyno acto, 20g persijotos cukraus pudros, 5g druskos. Šaldytuve uždarame inde galite laikyti savaitę. Prieš naudojant, stipriai kartu su buteliu suplakite (kad neapsitaškytumėte aliejumi, dangtelio skylutes uždenkite polietileno plėvelės gabalėliu) ir apšlakstykite salotas. 200g salotų reikia 50g užpilo. Išeiga – 450g

Grietinės padažas


Jums prireiks:
2 šaukštai sviesto, 2 šaukštai miltų, 1 stiklinė sultinio, 1 stiklinė grietinės, druskos, pipirų, (2 šaukštai pomidorų tyrės arba 1 svogūnas, arba 1 šaukštelis kmynų). 

Veiksmai:

Miltus apkepinti svieste , įpilti sultinio, grietinės, 3 – 6 minutes pavirinti, pagardinti. Pomidorų tyrę ar kapotą svogūną troškinti svieste kartu su miltais, kmynus suberti į jau pagamintą padažą. Patiekti prie virtos ar troškintos mėsos.