Bandelės Dvi valandos


Jums prireiks:
2 valg. šaukštai mielių;
8 puodeliai miltų;
¾ puodelio maltų linų sėmenų;
1 puodelis cukraus;
2 kiaušiniai;
1 arb. šaukštelis druskos;
3 puodeliai drungno vandens
1 puodelis išmirkytų razinų.

Veiksmai:

Į dubenį įpilkite puodelį vandens, suberkite mieles ir viską gerai išmaišykite.

Kitame inde išplakite kiaušinį, cukrų ir druską. Supilkite mieles, likusį vandenį, razinas, 2 puodelius miltų, gerai išmaišykite ir palikite 30 minučių pastovėti šiltoje vietoje, kad tešlą pakiltų. Supilkite likusius miltus, išminkykite tešlą ir dar kartą palikite pastovėti apie 30 minučių.

Suformuokite bandeles ir dėkite į riebalais pateptą kepimo skardą, palikdami 5 cm tarpus tarp bandelių. Leiskite pakilti tešlai dar 1 valandą ir kepkite apie 20 minučių iki 1800C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Iškepusias bandeles padėkite ant padėklo ir leiskite atvėsti.

Kūčiukai


Jums prireiks:

3 stiklinės miltų
stiklinė aguonų
2 kiaušinių tryniai
2 šaukštai cukraus
šaukštas sviesto
4 šaukštai grietinės
vanilino
cinamono
druskos

Veiksmai:

Tryniai ištrinami su cukrumi, sudedamas ištirpintas sviestas, nuplikytos ir sugrūstos aguonos. Viską gerai išsukus, dedama grietinė, truputis druskos, miltai ir užminkoma tešla (jei ji bus labai kieta, reikia įpilti truputį pieno). Baigiant tešlą minkyti, įberiama prieskonių (vanilino, malto cinamono).
Iš paruoštos tešlos daromi piršto storio voleliai, supjaustomi įstrižai nedideliais gabaliukais, sudedami į milatis pabarstytą skardą ir kepami, kol gražiai paruduos.
Iškepti šližikai atvėsinami ir duodant į stalą, užpilami aguonų pienu arba spanguolių kisieliumi.

Obuolių ir linų sėmenų blynai


Jums prireiks:
1¼ puodelio miltų;
⅓ puodelio maltų linų sėmenų;
3 valg. šaukštai cukraus;
1 valg. šaukštas kepimo miltelių;
½ arb. šaukštelio druskos;
¼ arb. šaukštelio cinamono;
2 kiaušiniai;
1¼ puodelio 2 proc. riebumo pieno;
3 valg. šaukštai ištirpinto sviesto;
1 puodelis nuluptų ir susmulkintų obuolių;
truputis muskato riešuto.

Veiksmai:

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, maltus linų sėmenis, cukrų, kepimo miltelius, druską, cinamoną ir muskato riešutą.

Kitame inde išsukite atskirtus kiaušinių trynius, miltus ir sviestą. Supilkite į miltų mišinį. Susmulkinkite obuolius, suberkite juos į tešlą, išmaišykite.

Kiaušinių baltymus išplakite iki standumo, juos palengva supilkite į tešlą ir lėtai išmaišykite.

Į keptuvę įpilkite aliejaus, jį pašildykite ir kepkite blynus.