Įdarytos bandelės-mufinai


Jums prireiks:

8 dl kvietinių miltų
1 šaukštas kepimo miltelių
2 šaukšteliai cukraus
1/2 šaukštelio druskos
100 g sviesto
4 dl pieno
2 dl tarkuoto sūrio

Įdarui:
3 dl smulkiais griežinėliais pjaustyto poro
100 g saliamio griežinėlių
Arba:
1 dl pjaustytų džiovintų pomidorų
100 g fetos gabaliukų
1/2 dl kapoto šviežio baziliko
Arba:
100 g rūkyto kumpio kubelių
1/2 raudonosios paprikos kubeliais
1 šaukštas šviežio raudonėlio

Veiksmai:

Įkaitinkite orkaitę iki 250°.
Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų ir sviestą, geriausia būtų su virtuviniu kombainu. Įpilkite pieną ir gerai išmaišykite tešlą.
Įmaišykite pasirinktą įdarą. Tešlą suformuokite į mufino formos bandeles, apibarstykite sūriu. Kepkite orkaitės viduryje maždaug 12 min., jei bandelės mažos, ir maždaug 18 min., jei bandelės didelės.

Prancūziškos bandelės


Jums prireiks:
25 g mielių
250 ml šilto vandens
25 g skysto margarino
25 ml sirupo
0,5 šaukštelio druskos
400-500 g miltų
sezamo arba aguonų

Veiksmai:

Dubenyje susmulkinkite mieles ir supilkite vandenį, sirupą bei margariną, įberkite druskos. Pamaišykite, kad įsitikintumėte jog mielės ištirpo. Palaipsniui berkite miltus ir maišykite tešlą, kol ji nebelips prie dubens dugno. Apdenkite tešlą ir palikite ją pastovėti 30 minučių, kad pakiltų.

Išverskite tešlą ant miltais pabarstytos lentos ir gerai ją išminkykite. Iškočiokite 1 cm storio lakštą ir išpjaustykite širdies formas bei išdėliokite jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apdenkite ir 20 minučių palikite pastovėti, kad pakiltų. Bandeles aptepkite vandeniu ir apibarstykite sezamu arba aguonomis. Kepkite orkaitės viduryje 225°C apie 8 minutes.

Galima užšaldyti.

Šaltinis : http://www.dansukker.com

Karaimų kibinai

Karaimų kibinai
Jums prireiks:
Tešlai reikės (išeina 20 kibinų):
900 g miltų,
400 g sviesto,
300 g grietinės,
5 kiaušinių,
druskos.

Įdarui pasiruoškite:
500 g avienos,
1 svogūną,
druskos, pipirų.

Eiga:
Į dubenį persijokite miltus ir juos išminkykite su sviestu. Supilkite grietinę ir išplaktus kiaušinius. Įberkite porą žiupsnelių druskos. Viską gerai išminkykite ir palaikykite šaldytuve maždaug 2 val. Mėsą supjaustykite nedideliais kubeliais, svogūną – mažais gabalėliais. Įberkite prieskonių ir įpilkite kelis šaukštus vandens. Tešlą padalinkite į maždaug 20 lygių gabalėlių. Iš kiekvieno formuokite paplotėlius, į vidurį dėkite šaukštą įdaro ir perlenkę perpus suspauskite ir sukite pynutę (lyg darydami virtinius). Sudėkite į riebalais išteptą skardą, aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite maždaug 25 min. gerai įkaitintoje orkaitėje.

Grietininis plokštainis


Jums prireiks:
1 stiklinė grietinės,
2 kiaušinio tryniai,
50 g tirpinto sviesto,
250 g cukraus,
500 g miltų,
1 šaukštelis sodos,
1 kg obuolių,
druskos,
vanilinio cukraus.

Veiksmai:
Kiaušinio trynius su pora šaukštų cukraus ištrinkite iki baltumo. Į juos supilkite grietinę, visą cukrų, tirpintą sviestą, vanilinį cukrų ir išmaišykite. Paskui supilkite su miltus sumaišytus su soda ir išminkykite tešlą. Išminkytą tešlą palaikykite šaldytuve apie 1 valandą, kad gerai sustingtų. Tada iš tešlos iškočiokite 1 cm storio lakštą, padalinkite į dvi dalis. Vienu gabalu išklokite skardą, sudėkite smulkiai supjaustytus obuolius ir ant viršaus užklokite kitu lakštu. Puošimui galite apibarstyti aguonomis, cukrumi ar plonomis iš tos pačios tešlos juostelėmis. Skanaus!

Avižinių miltų spurgos


Jums prireiks:
1.5 stiklinės avižinių miltų,
1/2 stiklinės aukščiausios rūšies kvietinių miltų,
1/2 arbatinio šaukštelio ciberžolės,
1/4 arbatinio šaukštelio malto kardamono,
0.75 stiklinės vandens,
žiupsnelis druskos,
1/2 stiklinės cukraus pudors,
1/4 arbatinio šaukštelio sodos,
aliejaus kepimui,
cukraus pudors pabarstymui.

Veiksmai:
Suberiame visus sausus ingredientus į dubenį ir išmaišome. Toliau, pildami vandenį, pastoviai maišome. Valgomuoju šaukštu į įkaitintą aliejų dedame tešlą. Vienu metų verdame tiek spurgų, kad šios puode neliestų viena kitos. Verdame tol, kol paruduos. Išvirtas spurgas apibarstome cukraus pudra.

Koldūnai su mėsa


Jums prireiks:
3 kiaušiniai
6 šaukštai vandens
druskos pagal poreikį
400-500 g miltų
450 g jautienos
450 g avienos
1 svogūno galvutė
1 šaukštas sviesto

Veiksmai:

Tešlos paruošimas:
Į indą įmušti kiaušinius, supilti vandenį, pasūdyti, suberti 200 g miltų ir viską gerai išmaišyti. Subėrus likusius miltus tešlą plonai iškočioti ir supjaustyti mažais kvadratėliais ar apskritimais.
Mėsos paruošimas:
Avieną ir jautieną sumalti. Svogūną supjaustyti ir pakepinti ant sviesto. Svogūnus suberti į mėsą, pagal poreikį įberti druskos, pipirų ir gerai išmaišyti.
Dabar imti mėsa nedideliais kiekiais, dėti ant tešlos lopinėlių vidurio. Lopinėlių kraštus sulenkti viršun ir sugnaibyti, kad gerai suliptų. Paruoštus koldūnus dėti į verdantį vandenį ir pamažu maišyti.. Virti tol kol visi koldūnai iškyla į vandens paviršių ir dar pavirti 3-5 minutes.

Grybų ir virtų bulvių bandelės


Jums prireiks:
500 g šviežių grybų,
800 g virtų bulvių,
2 kiaušiniai,
2 šaukštai sviesto arba grietinės,
druskos,
3 šaukštai supjaustytų petražolių lapelių,
5 šaukštai miltų.
Padažui:
1 šaukštas sviesto ,
1 šaukštas miltų,
1,5 stiklinės pieno arba sultinio, lygiomis dalimis sumaišyto su grietine,
druskos,
pomidorų tyrės,
krienų arba sūrio.

Veiksmai:
Šviežius grybus ištroškinti savo sultyse, ataušinti ir sumalti mėsmale kartu su virtomis bulvėmis. Į masę sudėti likusius produktus, pasūdyti ir išmaišyti. Drėgnomis rankomis suformuoti apvalias bandeles, sudėti jas į verdantį pasūdytą vandenį ir virti, kol iškils. Išvirusias bandeles išgriebti kiaurasamčiu ir nuvarvinti. Patiekti su aštriu pomidorų, krienų arba sūrio padažu, kurį gaminti taip:
puode įkaitinti sviestą, jame apkepinti miltus, įpilti skysčio, 10 minučių pavirinti, sudėti pagardus. Skanaus!

Kibinai

Jums prireiks:

25 g mielių
100 g pieno
1 kiaušinis
200 g grietinė
0,5 kg miltų
Aptepimui:  
0,5 kiaušinio
Įdarui:
300 g jautienos be kaulo
100 g kopūstų
100 g svogūno
druskos
pipirų

Veiksmai:

Iš tešlai skirtų produktų paruošiame mielinę tešlą.
Įdarui jautieną supjaustome kuo smulkesniais gabaliukais. Smulkiai supjaustome ir kopūstą bei svogūnus.
Ją iškočiojame ir išspaudžiame 15 cm skersmens ratukus (arbatinės lėkštutės dydžio).
Į vidurį dedame šaukštą įdaro, perlenkiame pusiau ir užlankstome kraštus.
Kibinus patepame kiaušiniu ir sudedame į skardą.
Kepame orkaitėje.

Pyragėliai


Jums prireiks:

300 ml pieno
200 g ištirpinto sviesto arba margarino
1 kiaušinis
390 g kvietinių miltų
1 ½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
½ arbatinio šaukštelio druskos
1 valgomasis šaukštas cukraus
40 g tarkuoto sūrio

Įdarui:
500 g maltos mėsos
2 supjaustyti svogūnai
30 g kvietinių miltų
2 arbatiniai šaukšteliai druskos
½ arbatinio šaukštelio baltųjų pipirų
1 česnako skiltelė (išspausti sultis)
2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos
2 valgomieji šaukštai riebalų

Veiksmai:

Glazūrai:
1 kiaušinis

1. Dubenyje sumaišykite pieną, riebalus ir įmuštą kiaušinį. Sudėkite miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų bei sūrį. Gerai išminkykite. Tešlą įdėkite į polietileninį maišelį ir palaikykite šaltai 30 min.
2. Pakepinkite riebaluose mėsą, miltus ir svogūnus. Sudėkite prieskonius, česnaką ir pomidorų pastą. Palikite, kad atšaltų.
3. Iškočiokite 35×40 cm dydžio lakštą. Ant vienos tešlos dalies uždėkite įdarą, o likusią tešlos dalį užklokite ant viršaus. Kraštus suspauskite šakute. Nereikalingą tešlos dalį nupjaukite. Palaikykite pyragą šaltai ne trumpiau nei 15 min. Įkaitinkite orkaitę iki 225ŗ.
4. Pyragas apliejamas plaktu kiaušiniu ir kepamas apatiniame orkaitės skyriuje maždaug 40 min.

Jeigu norite pagaminti mažus pyragėlius, supjaustykite iškočiotą tešlą į 20 keturkampių gabaliukų, sudėkite įdarą. Užlipinkite kraštus taip pat, kaip ir didžiojo pyrago, ir kepkite 8–10 min. iki 250ŗ įkaitintoje orkaitėje.

Paprastas keksas


Jums prireiks:
300 g miltų,
100 g krakmolo,
0,5 stiklinės razinų,
10 g sviesto,
125 g cukraus,
5 kiaušiniai,
5 g sodos,
citrinos žievelė.

Veiksmai:
Trynius ištrinkite su cukrumi, sudėkite krakmolą, iki baltumo ištrintą sviestą, dalį miltų ir razinas. Išmaišykite. Sudėkite iki baltumo išplaktus baltymus, likusius miltus, sodą, citrinos žievelę, atsargiai išmaišykite. Tada tešlą pilkite į kekso formos kepimo indą. Žiūrėkite, kad tešlos kiekis neviršytų 2/3 formos tūrio. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 1 valandą. Išėmę ataušinkite formoje ir po to atsargiai išverskite ant minkšto patiesalo. Papuoškite miltiniu cukrumi. Skanaus!