4 sočioms porcijoms jums reikės:

400 g žiedinio kopūsto*
300 g makaronų (pageidautina – kaspinėlius, spiralinius, alkūninius arba vamzdelius)
300 g maltos vištienosMakaronų, vištienos ir žiedinių kopūstų apkepas
didelį svogūną
šaukštą aliejaus
3 kiaušinius
100 g grietinės
2 šaukštus miltų
druskos
maltų čili pipirų
malto muskato riešuto
150 g fermentinio sūrio

Veiksmai:

Jeigu naudojam šaldytus žiedinius kopūstus, juos tiesiog ištraukiam iš kameros, leidžiam atitirpti/nuplikom dideliu kiekiu verdančio vandens ir išskaidom kiek netingim mažesniais (va, čia tai tikslus nurodymas!) žiedynais. Jei naudojam šviežią – irgi išskaidom tuo pačiu netingėjimo būdu, o po to dedam į pasūdytą vandenį ir verdam kokias 5-7 minutes.

Užverdam puode 3 litrus dosniai pasūdyto vandens. Sudedam makaronus ir verdam pagal minutes, ant pakelio nurodytas. Arba patys nustatom, kada jie būna al dente – t.y., jau išvirę, bet dar vos vos kietoki. Šiukštu neperverdam.

Svogūną susmulkinam ir kepam iš anksto įkaitintame aliejuje, kol tasai suminkštėja (svogūnas, ne aliejus). Sudedam vištieną ir nuolat maišydami kaitinam, kol mėsa truputėlį apskrunda. Pasūdom, pipirais pagardinam. Vištieną ir svogūnus išgriebiam iš riebalų ir leidžiam ataušti.

Įjungiam orkaitę – 190 laipsnių. Kiaušinius išplakam su grietine. Dedam miltus ir prieskonius, pasūdom. Išmaišom. Sutarkuojam sūrį ir pusę jo dedam į tešlą. Ten pat sudedam atvėsusius makaronus, žiedinius kopūstus ir keptą mėsą. Gerai išmaišom.

Susirandam kepimo formą. Pageidautina – ne tą, kurioj kepat kugelį ar pyragą armijai pamaitint. Šitas apkepas skanesnis, kai yra storesnis – va, ką iš tikrųjų turiu minty. Išklojam kepimo popierium arba ištepam sviestu. Supilam masę, paviršių išlyginam ir apibarstom likusiu sūriu. Kepam apie pusvalandį, t.y., kol apkepas sutvirtėja, o sūris išsilydo ir apskrunda. Valgom karštą su kokiu mėgstamu padažu. Skanaus.

*galima keisti bet kokiomis nevandeningomis daržovėmis, tačiau prie keliaudamos į apkepą jos jau turi būti termiškai apdorotos.  Sakydama „bet kokiomis nevandeningomis“ turiu omeny, kad cukinijos ir pomidorai čia netinka.  Dėl moliūgo ir baklažano rankos nukirst neduodu, bet vis tiek nerizikuočiau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>