Cukinijų – paprikų pagardas


Jums prireiks:

  • 1 didelė cukinija
  • 10 geltonų – raudonų paprikų
  • 0,5 l stiklainis pigaus pomidoru padazo
  • 1 stiklinė aliejaus
  • 0,5 stiklinės cukraus
  • 0,5 stiklinės acto
  • Druskos pagal skonį

Veiksmai:

Cukinija nulupti isimti seklas supjaustyti nedideliais (pirsto galiuko dydzio) trikampiukais; paprikas supjaustyti didesniais gabaliukais; suberti darzoves i puoda, supilti visus ingridiantus uzvirti ir virti ant silpnos ugnies apie 20 min., paragauti druskos ideti pagal skoni, turi gautis saldziarugstis skonis. Dar karsta padaza sudeti i svarius, iskaitintus stiklainius ir uzdaryti.

Žali konservuoti pomidorai


Jums prireiks:
Pomidorai, kaukazines slyvaites,čili pipirai,druska,cukrus,prieskoniai.

Veiksmai:
sudedame pomidorus i stiklainius ir į tarpus priberiame slyvaičiu.Į 3-jų lit. stiklainį reikia apie pusės litro kaukazinių slyvų, 1 ankštelę karčiojo pipiro, (arba 1 arbatinį šaukštelį penkių pipirų mišinio grudeliais), 2 valgomus šaukštus druskos su kaupu, 7-8 valg. šaukštus cukraus, kvepenčių ir juodų pipirų , gvazdikėlių arba šaukštelio garstyčių grudelių.Užpilti verdančių vandeniu, palaikyti 10 min. nupilti irdar kartą užpilti, sudeti prieskonius ir vel užpilus sandariai užsukti. Dar galima įdėti krieno šaknies gabalėlį ir kas mėgsta česnako 1-2 skylteles.

MORKŲ MIŠRAINĖ SU PUPELĖMIS


Jums prireiks:
4 kg morkų, 1 kg svogūnų, 1 l pupelių, cukraus druskos, aliejaus, maltų juodųjų pipirų.

Veiksmai:
Pupeles išverdame pasūdytame vandenyje. Morkas nuskutame, nuplauname ir sutarkuojame burokine tarka arba pjaustome šiaudeliais. Nuluptus svogūnus supjaustome kubeliais. Morkas kartu su svogūnais bei nedideliu kiekiu cukraus ir druskos apkepame aliejuje. Sukrečiame į puodą, skirtą troškinti. Įpilame 1 stiklinę vandens ir troškiname, kol suminkštėja morkos. Suberiame virtas pupeles, prieskonius, patroškiname dar 5 min. ir sukrečiam į iškaitintus stiklainius. Iškart sandariai uždarome dezinfekuotais dangteliais.

Paprika pomidorų sultyse


Jums prireiks:
5 kg. paprikų (raudonų, geltonų), 3 ltr. pomidorų sulčių, 3 šaukštai druskos, 300 gr. cukraus, 100-150 ml acto 9 proc., pipirų žirneliais.

Veiksmai:
Iš pomidorų padarau sultis (arba per sulčiaspaudę, arba pakaitinus per kiaurasamtį), supilu į puodą, suberiu druską, cukrų, pipirus, actą. Kai užverda, sudedu supjaustytas paprikas (aš pjaustau gabaliukais maždaug į 8 dalis). Viską paverdu 10 min. Su šakute sudedu paprikas į paruoštus ir iškaitintus stiklainius, užpilu pomidorų sultimis ir uždarau.

JUODŲJŲ SERBENTŲ KOMPOTAS


Jums prireiks:
1 kg juodų serbentų uogų, 1 l vandens, 350-370 g cukraus

Veiksmai:
Iš vandens ir 250 g cukraus išverdame sirupą. Juo užpilame uogas ir užviriname. Puodą nukeliame nuo ugnies, pridengiame marle ir paliekame nakčiai. Rytojaus dieną sirupą nupilame, uogas suberiame į paruoštus stiklainius. Į sirupą suberiame likusį cukrų ir paverdame, kol cukrus ištirps. Verdantį sirupą užpilame ant uogų, stiklainius sandariai uždarome.

Kriaušių kompotas


Jums prireiks:
3 kg gražių, neprinokusių kriaušių, 1 kg cukraus, 1/2 l acto, gvazdikėlių, cinamono,

Veiksmai:
Kriaušes nulupti, supjaustyti į 4 dalis, išpjauti sėklalizdžius. Cukrų užpilti actu, dviem stiklinėm vandens, įdėti gvazdikėlių ir cinamono, užvirinti. Marinatą ataušinti ir užpilti ant kriaušių, palaikyti maždaug 8 val. Tada marinatą nupilti ir užvirinti. Kriaušes sudėti į stiklainius, užpilti ataušintu marinatu, uždengti, pakaitinti 20-25 min.

CUKINIJŲ KOMPOTAS SU SVARAINIAIS


Jums prireiks:
1kg. paruoštų cukinijų, 250-300g. svarainių. Sirupui: 400-500g. cukraus, 500-600g. vandens, 2 gvazdikėliai, citrinų žievelių, 1g. citrinų rūgšties.

Veiksmai:
Cukinijas nuplauti, pašalinti sėklas ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Paruoštas cukinijas blanširuoti 80 laipsnių pasaldintame ir parūgštintame vandenyje 5-6min. Svarainius supjaustyti plonomis skiltelėmis ir išimti sėklas. Cukinijas ir svarainius sluoksniais dėti į pasterizavimui paruoštus stiklainius ir užpilti sirupu. Sirupui vartoti vandenį, kuriame buvo blanširuojamos cukinijos.

CUKINIJŲ KOMPOTAS SU SLYVAITĖMIS


Jums prireiks:
1kg. cukinijų, 500g. kaukazinių slyvaičių, 1,5-2g. citrinų rūgšties. Sirupui: 1l. vandens, 600-700g. cukraus, stiklinė aronijų ar juodųjų serbentų.

Veiksmai:
Kubeliais supjaustytas cukinijas ir kaukazines slyvaites blanširuoti 75 laipsnių parūgštintame ir pasaldintame vandenyje 4-5min. Paruoštus produktus sudėti į stiklainius ir užpilti sirupu. Sirupui gaminti galima vartoti vandenį, kuriame buvo blanširuojamos cukinijos ir slyvaitės.

MARINUOTOS SLYVOS


Jums prireiks:
1kg. vengrinių slyvų, stiklinė 6% acto, stiklinė vandens, 250g. cukraus, keletas gvazdikėlių, cinamono žievelė.

Veiksmai:
Slyvas nuplikyti verdančiu vandeniu, nulupti odeles ir sudėti į stiklainius. Actą sumaišyti su vandeniu, įberti cukraus, gvazdikėlių, cinamono, užvirinti ir atšaldyti. Slyvas užpilti marinatu, uždengti, kaitinti 20-25min. Vietoj acto galima naudoti sausą vyną.

MARINUOTOS ŠPARAGINĖS PUPELĖS


Jums prireiks:
1 stiklinė 9% acto, 2 stiklinės vandens, 1 stiklinė cukraus, 2 šaukštai druskos, krapų, lauro lapų, pipirų.

Veiksmai:
Pupeles pavirti 10 – 15 min. Į stiklainius dėti lauro lapus, krapų, pipirų, sudėti pupeles. Išvirti marinatą, užpilti ir užsukti dangtelius. Pupeles galima pjaustyti arbe ne, neturi reikšmės. Aš vakuoju nepjaustytas, jei labai reikai supjaustau prieš naudojant. Kad nekiltų klausimų dėl cukraus ir druskos – nesuklydau, šparaginėms reikia daugiau cukraus, nei druskos .