Jautienos buljonas „Konsome“


Jums prireiks:
1.700 g jautienos
2.1 maža ropė
3.2 bulvės
4.1 morka
5.1 svogūnas
6.1 salieras
7.1 poras
Šakelė petražolių (krapų)

Veiksmai:
Jautieną nuplauti, įdėti į puodą ir užpylus 15 stiklinių vandens pastatyti ant ugnies virti. Užvirus nugriebti putas, sudėti smulkiai supjaustytas daržoves, pagal poreikį pasūdyti ir ant mažos ugnies virti porą valandų. Sriubą patiekti sriubiniuose puodeliuose su įvairiais pyragaičiais ar makaronais. Skanaus!

Troškinta jautiena su bruknėmis


Jums prireiks:
1.500 g jautienos,
2.2 svogūnai,
3.60g riebalų,
4.1 šaukštas miltų,
5.0,5 stiklinės bruknių,
druskos, pipirų,
kmynų, mairūno.

Veiksmai:
Mėsą supjaustyti nedideliais kubeliais arba pailgais gabalėliais, apvolioti miltais ir apkepinti riebaluose. Kartu su mėsa pakepinti svogūnus. Viską apibarstyti druska, pipirais, grūstais kmynais, mairūnu, bruknėmis ir uždengus troškinti. Retkarčiais įpilti vandens, kad mėsa nesviltų. Patiekti su daržovėmis, makaronais ar vermišeliu. Skanaus!

Jautienos troškinys su kukurūzais


Jums prireiks:
1.500g. jautienos išpjovos
2.2 šaukštai aliejaus
3.1/2 šaukštelio druskos
4.1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
5.1 šaukštelis sojų padažo 6.1 kubelis mėsos sultinio
7.2 gabalėliai porų
8.2 šaukštai sviesto
9.280g konservuotų kukurūzų

Veiksmai:
Jautienos išpjovą supjaustyti 1 cm storio griežinėliais. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir apkepti jame mėsą, kol gražiai paraus. Išgriebti iš keptuvės ir perdėti į puodą. Į riebalus, kuriuose kepė mėsa, įpilti šlakelį vandens, syberti prieskonius, supilti mėsos sultinį. Šiuo padažu užpilti mėsą ir 25 minutes troškinti uždengtame puode. Dažnai maišant. Porus nuvalyti, nuplauti, perpjauti išilgai ir supjaustyti plonais pusžiedžiais. Sviestą ištirpinti ant silpnos ugnies, kol įgaus aukso spalvą, suberti supjaustytus porus, išmaišyti ir 2 minutes patroškinti uždengtame keptuve. Kukurūzus ir porus suberti į puodą su mėsa. Pagardinti savo nuožiūra. Skanaus!

Jautienos drebučiai


Jums prireiks:
1.1kg kojų,
2.1kg jautienos mentės,
3.2 morkos,
4.2 svogūnų galvutės,
petražolės šaknis,
5.2 skiltelės česnako,
6.1 virtas kiaušinis,
lauro lapelių, pipirų,
7.1 šaukštas druskos,
petražolių lapelių.

Veiksmai:
Kojas apsvilinti, sukapoti gabalais, nuplauti , užpilti šaltu vandeniu. Mėsą perpjauti į du gabalus, gerai nuplauti ir sudėti kartu su kojomis į puodą. Kai užvirs, skystį nupilti, o kojas ir mėsą perplauti šaltu vandeniu. Sudėti į puodą, užpilti šaltu vandeniu ir 3 val. virti, nugraibant putas. Jei reikia, įpilti vandens. Mėsai pavirus, suberti prieskonines daržoves, pasūdyti ir susilpninti ugnį.
Išvirusią mėsą išimti ir atšaldyti. Kojas virti toliau, kol išsiners kaulai. Išvirus įberti pipirų, įmesti lauro lapelių, susmulkinto česnako ir palaikyti 20 min. Paskui perkošti per sietelį.
Atvėsusią mėsą pjaustyti riekelėmis. Į pusdubenį įpilti kelis šaukštus atvėsusio sultinio, greitai sušaldyti, paskui iškloti morkos griežinėliais, petražolių lapeliais, supjaustytu kiaušiniu. Ant viršaus išdėlioti mėsos riekeles. Jas užpilti atvėsusiu sultiniu, kad apsemtų. Kai sustings, mėsos drebučius išversti iš pusdubenio ir patiekti su krienais, majonezu bei daržovių salotomis. Skanaus!

Ypatingas jautienos liežuvis


Jums prireiks:
1.800 g jautienos liežuvio,
prieskoninių daržovių
Sausam marinatui:
2.0,5 šaukštelio pipirų,
3.2-3 lauro lapeliai,
4.3-4 skiltelės česnako,
šaukštas druskos,
truputis cukraus,
citrinos rūgšties,
stiklinė krienų padažo.

Veiksmai:
Liežuvis gerai nuplaunamas ir įtrinamas sausu marinatu, t.y.prieskonių mišiniu (susmulkintais lauro lapeliais, maltais pipirais, grūstu česnaku), sumaišytu su druska, cukrumi ir citrinos rūgštimi. Liežuvis dedamas į emaliuotą indą, lengvai paslegiamas ir palaikomas 10-12 val. žemoje temperatūroje. Po to jis verdamas 2-3 val. vandenyje su prieskoninėmis daržovėmis. Išviręs panardinamas į šaltą vandenį ir greit nulupamas. Supjaustomas griežinėliais, užpilamas karštu krienų padažu ir dar trumpai pakaitinamas. Karštas valgomas su virtomis bulvėmis, šaltas – tiekiamas su tarkuotais krienais, majonezu. Skanaus!

Jautiena burgundiškai


Jums prireiks:
1.1,5 kg jautienos,
2.150 g riebalų,
druskos, baltųjų pipirų,
3.400 g morkų,
4.1 ryšelis svogūnų laiškų,
5.60 g sviesto,
6.2 šaukštai miltų,
7.1 stiklinė konjako,
8.1 l raudonojo burgundiškojo vyno,
9.2 česnako skiltelės,
lauro lapas,
10.1 čiobrelio šakelė,
11.3-4 petražolių stiebeliai.

Veiksmai:
Mėsą ir lašinius supjaustyti dideliais kubeliais, pasūdyti, pabarstyti pipirais. Daržoves nuvalyti, nuplauti ir supjaustyti dideliais gabalais. Puode pašildyti sviestą, jame pakepinti lašinius ir mėsos gabalėlius. Pridėti daržoves ir taip pat pakepinti. Visus ingriedientus pabarstyti miltais, užpilti konjaku ir po truputį vis pripilti raudonojo vyno. Kartu sudėti nuluptą, susmulkintą česnaką, lauro lapus, čiobrelį ir petražoles. Uždengti ir 2 val. virti ant vidutinės ugnies. Skanaus!

Vienos pjausnys


Jums prireiks:
1.4 jautienos pjausniai (2cm storio po 180g),
2.1/4 l aliejaus,
3.400g svogūnų,
4.2 šaukštai miltų,
druskos, pipirų,
5.1/8 l mėsos sultinio.

Veiksmai:
Mėsą aptepti aliejumi ir šiek tiek palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Svogūnaus nulupti, supjaustyti 2mm storio žiedeliais, apibarstyti miltais, apkepinti su aliejumi kol gražiai pagels, išgriebti ir pasūdyti. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir mėsą apkepti iš abiejų pusių po 1minutę. Sumažinti ugnį ir iškepti , kad kepsnių vidus būtų rausvas. Pasūdyti ir apibarstyti pipirais. Riebalus, kuriuose kepė mėsa, sumaišyti su mėsos sultiniu. Pagardinti prieskoniais. Šį padažą užpilti ant kepsnių . Svogūnus pašildyti keptuvėje ir užkrėsti ant kiekvieno pjausnio. Skanaus!

Jautiena, troškinta su grybais ir daržovėmis


Jums prireiks:
1.400g jautienos minkštimo,
2.50g riebalų,
3.1 šaukštas pomidorų tyrės,
druskos, pipirų,
4.1 skiltelė česnako,
5.3-4 morkos,
6.2 svogūnai,
7.100-200g virtų grybų,
8.10-12 bulvių,
žalumynų.

Veiksmai:
Mėsą supjaustyti nedideliais griežinėliais, išmušti ir apkepinti. Kartu su mėsa pakepinti storais griežinėliais supjaustytas morkas ir žiedais supjaustytus svogūnus, viską apibarstyti druska, pipirais, įdėti pomidorų tyrės, smulkiai supjaustyto česnako, grybų, įpilti stiklinę vandens ir uždengus troškinti ant mažos ugnies, kol suminkštės. Jei reikia, retkarčiais įpilti vandens. Baigiant troškinti skysčio pusiau arba į 4 dalis supjaustytas bulves , sumaišyti jas su mėsa ir daržovėmis, pakaitinti ir apibarstyti žalumynais. Apkepintas bulves ant stalo galima patiekti ir atskirai. Skanaus!

Jautiena, troškinta su bulvėmis ir agurkais


Jums prireiks:
1.400 g jautienos,
2.40 g riebalų,
3.1 šaukštas pomidorų tyrės,
4.2 svogūnai,
5.1 šaušktas miltų,
6.150 g raugintų agurkų,
7.600 g bulvių,
8.50 g riebalų,
česnako, druskos, pipirų, cukraus

Veiksmai:
Mėsą supjaustyti 1cm storio pailgais gabalėliais ir apkepinti. Kartu su mėsa pakepinti svogūnus. Tada įdėti pomidorų tyrės, viską apibarstyti druska, pipirais, įpilti 2 stiklines karšto vandens ir troškinti, kol mėsa suminkštės. Sausoje keptuvėje pakepinti miltus, įpilti sulčių, atsiradusių troškinant, ir pagamintą padažą supilti ant mėsos. Kiek vėliau ten pat sudėti šiaudeliais supjaustytus agurkus, smulkiai sugrūstą česnaką ir aštrių pagardų. Druskos dėti nedaug, nes agurkai rauginti. Atskirai pakepinti paiilgais gabalėliais supjaustytas bulves, sudėti jas į troškinį ir viską troškinti dar 10-15 minučių. Patiekti galima su daržovių salotomis. Skanaus!

Jautiena, troškinta su džiovintomis slyvomis


Jums prireiks:
1.500g jautienos minkštimo,
2.1 šaukštas miltų,
3.60g sviesto arba riebalų, 4.2 svogūnai,
5.1 šaukštas pomidorų tyrės,
6.150g džiovintų slyvų ,
druskos, pipirų.

Veiksmai:
Mėsą supjaustyti skersai, plonais griežinėliais, išmušti, apvolioti miltais ir apkepinti įkaitintuose riebaluose. Apkepintą mėsą apibarstyti smulkiai supjaustytu svogūnu, druska, pipirais, įdėti pomidorų tyrės, įpilti karšto vandens arba mėsos sultinio ir uždengus troškinti ant mažos ugnies, kol mėsa pasidarys apyminkštė. Tada sudėti švariai nuplautas džiovintas slyvas ir dar patroškinti. Patiekti su padažu ir lsyvomis. Prie šio patiekalo tinka virtos arba keptos bulvės arba virti ryžiai. Skanaus!