Ispaniški mėsos kukuliai

Ispaniški mėsos kukuliaiIspaniški mėsos kukuliai su lengvu pomidorų ir saldžiųjų paprikų padažu.

4 porcijos, gaminami 45 min.

0,5 kilogramo jautienos,
0,5 kilogramo kiaulienos,
1 kiaušinis, 50 gramų šviesios duonos,
0,5 stiklinės pieno,
6 – 8 petražolių šakelės,
2 skiltelės česnako,
juodųjų maltų pipirų, druskos.
sauja kedro riešutų,
miltų,
alyvuogių aliejaus kepimui.

Padažui:
6 – 7 pomidorai,
2 saldžiosios paprikos.

Užmerkite duoną piene, paskui nuspauskite. Nulupkite, susmulkinkite česnaką. Petražoles nuplaukite, smulkiai supjaustykite. Jautieną ir kiaulieną sumalkite mėsmale. Paskui sudėkite į faršą druskos, juodųjų maltų pipirų, kiaušinį, piene išmirkytą duoną, petražoles, česnaką, riešutus, gerai išmaišykite ir palikite pusvalandžiui pastovėti.
Suformuokite iš faršo kiek didesnius už graikinį riešutą rutuliukus (rankas pamirkykite į šaltą vandenį), apvoliokite miltuose.
Apkepkite rutuliukus alyvuogių aliejuje, kol susidarys apskrudusi plutelė (tokius kukulius netgi galima užšaldyti).
Dideliame puode su alyvuogių aliejumi apkepkite susmulkintas paprikas, sudėkite per sietelį pertrintus pomidorus, įberkite druskos. Patroškinkite 3 – 5 min. ant vidutinio kaitrumo viryklės. Sudėkite į padažą kukulius, patroškinkite dar 10 – 15 min.

Jautiena su garstyciomis


Jums prireiks:

  • 1 kg jautienos filė
  • 200 g saulėgražų aliejaus
  • 150 g garstyčių
  • 4 česnako skiltelių
  • Maltų juodųjų pipirų
  • Druska

Veiksmai:

Česnakus sutrinkite su maltais juodaisiais pipirais, druska ir įtrinkite jautieną. Mėsą subadykite šakute ir įtrinkite garstyčių bei saulėgražų aliejaus mišiniu. Paruoštą mėsą įškepkite orkaitėje, laistykite išsiskyrusiu padažu.

Maltos mėsos suktinukai su sūriu


Jums prireiks:

Poras                                    125 g (baltos dalies)
Sviestas                                2 šaukštai
Kapariai                                1 šaukštas
Malta jautiena                       600 g
Trynys                                  2 vnt
Druska
Pipirai
Šoninės griežinėliai                8 vnt
Pomidorai                              6 vnt (maži)
Tarkuotas fermentinis sūris  4 šaukštai

Veiksmai:

Porą perpjauti išilgai, nuplauti, supjaustyti kubeliais ir pakepti su sviestu kol suminkštės. Kaparius smulkiai sukapoti. Porą ir kaparius sumaišyti su mėsa, sudėti trynius, prieskonius, suformuoti į 8 kotletukus apvynioti juos šoninės grėžinėliais ir apkepinti (apie 8min) iš visų pusių, kol apskrus. Pomidorus supjaustyti į 8 skilteles išdėlioti tarp suktinukų, apibarstyti sūriu, uždengti ir kepti keptuvėje ant vidutinės ugnies (apie 3min).

Bulgariškas sluoksniuotis


Jums prireiks:

500 g jautienos faršo
1 vidutinio dydžio svogūno
1 skiltelės česnako
6-7 bulvių
400 g luptų pomidorų savo sultyse
1 didelės morkos
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Saujos kapotų petražolių

Padažas:
1 valg. šaukšto sviesto
2 valg. šaukštų miltų
200 ml pieno
2 kiaušinių
3-4 šaukštų tarkuoto kieto fermentinio sūrio
Druskos
Maltų juodųjų pipirų

Veiksmai:

Klasikinis bulgarų ir graikų virtuvės patiekalas – musakas. Skirtumas tarp bulgariškos ir graikiškos musakos nėra didelis, graikai paprastai į sluoksniuotį deda baklažanus, o bulgarai bulves.
Pirmiausia paruoškite musakos mišinį. Didelėje gilioje keptuvėje apkepkite susmulkintą svogūną ir česnaką. Kai svogūnai bus įgavę gražią auksinę spalvą, dėkite jautienos faršą. Kepkite, kol nebeliks mėsos raudonio.
Tuomet dėkite nedideliais kubeliais supjaustytas bulves, stambia tarka sutarkuotą morką, šiek tiek pasmulkintus pomidorus, sukapotas petražoles, druską ir pipirus. Jeigu mėgstate aštresnius skonius – galite įberti nedidelį žiupsnelį čili arba kajeno pipirų. Viską gerai gerai išmaišykite, įpilkite apie 100 ml vandens. Periodiškai pamaišydami ir, jei reikia, papildydami skysčio, kepkite ant vidutinio kaitrumo ugnies tol, kol bulvės bus minkštos.
Tuo pačiu paruoškite padažą. Nedidelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus ir gerai išmaišykite. Įpilkite pieno. Kai masė sutirštės – nukelkite keptuvę nuo viryklės. Tada įmaišykite išplaktus kiaušinius, tarkuotą sūrį ir po žiupsnelį druskos ir pipirų.
Dabar musakos mišinį perdėkite į orkaitei pritaikytą kepimo indą ir apliekite paruoštu padažu. Pašaukite indą į 180 laipsnių karštumo orkaitę maždaug 20 minučių. Pabaigę šį procesą leiskite truputį sluoksniuočiui „pailsėti” šiltoje orkaitėje, apie 10-15 minučių. O tuomet jau valgykite.

http://www.15min.lt/

Jautienos suktinukai su marinuotais agurkais


Jums prireiks:

Jautienos nugarinė    500g
Marinuoti agurkėliai    5 vnt
Svogūno galvutės      2 vnt
Fermentinis sūris       100g
Miltai                          2 šaukštai
Druska
Pipirai
Garstyčios                  2 šaukštai
Aliejus

Veiksmai:

Mėsą supjaustome griežinėliais, išmušame, aptepame garstyčiomis, pabarstome druska, pipirais, ant viršaus uždedame labai plonais griežinėliais arba kubeliais supjaustytus svogūnus , agurkus, sūrio juosteles. Susukame suktinukus, juos persmeigiame pagaliukais arba surišame siūlais. Vyniotinius apkepame keptuvėje su aliejumi. Likusius svogūnus pakepiname keptuvėje su aliejumi, sudedame į puodą, ant jų dedame vyniotinius, užpilame truputį vandens ir troškiname ant ugnies arba orkaitėje, kol suminkštėja.

Kiniškas jautienos kepsnys


Jums prireiks:
jautienos filė, 3 apelsinai, 2 aitrieji pipirai, imberio šaknys, arachisų aliejus, sojų padažas, 2 morkos, ryžių, cukrus, druska, 1 šaukštas krakmolo, svogūnų laiškai.

Veiksmai:
Jautienos filė supjaustyti juostelėmis ir apipilti išspaustomis apelsinų sultimis. Taip ją palaikyti pusvalandį. Morkas supjaustyti ilgais plonais šiaudeliais, nuluptą imberio šaknį – smulkiais kubeliais, pipirą – šiaudeliais. Nuo mėsos nupilti apelsinų sultis, ant jos suberti imbierą, užpilti sojos padažo, suberti krakmolą. Į keptuvę įpilti arachisų aliejaus, sudėti mėsą, morkas, truputį pjaustyto pipiro, supilti sultis, kuriose mirko mėsa. Į kitą keptuvę įpilti arachisų aliejaus, sudėti ir apkepti iš apelsino žievelių padarytus nedidelius rutuliukus, įberti valgomąjį šaukštą cukraus ir įpilti truputį vandens. Pakepinti. Svogūnų laiškus susmulkinti ir sudėti į karštą mėsą, uždengti ją dangčiu.

Mėsos plokštainis


Jums prireiks:
1 kg maltos liesos jautienos; 1 puodelis lieso pieno; ½ puodelio maltų linų sėmenų; ½ puodelio smulkiai sutarkuotų džiūvėsėlių; ½ puodelio smulkiai supjaustyto svogūno; 1 kiaušinis; 1 arb. šaukštelis juodųjų pipirų; 1 arb. šaukštelis česnakų miltelių; 1 arb. šaukštelis sausų garstyčių; 2 arb. šaukšteliai druskos; ¼ arb. šaukštelio maltų čiobrelių; ¼ puodelio kečupo.

Veiksmai:
Dideliame inde sumaišykite jautieną, pieną, maltus linų sėmenis, džiūvėsėlius, svogūnus, kiaušinį, pipirus, česnaką, garstyčias, druską ir čiobrelius. Gautą mišinį sudėkite į kepimo skardą ir ant viršaus užpilkite kečupą. Kepkite 1800C temperatūros orkaitėje apie pusantros valandos.

Jautienos ir silkės apkepas


Jums prireiks:

1.300 g virtos jautienos, 2.5—6 virtos bulvės,
3.100 g silkes filė arba 4.200 g nevalytos silkės, 5.200 g grietinės,
6.2 kiaušiniai,
7.30 g margarino,
8.1 šaukštas maltų džiūvėsėlių,
9.50 g sūrio.

Veiksmai:
Mėsą sumalti kartu su bulvėmis ir silkės filė, įmušti kiaušinius ir sudėti grietinę. Kad apkepas būtų purus, baltymus galima išplakti atskirai. Formą ištepti margarinu ir sudėti į ją paruoštą masę. Paviršių išlyginti ir apibarstyti maltais džiūvėsėliais bei taikuotu sūriu. Kepti 20 minučių nelabai karštoje orkaitėje. Apkepas iškepęs, jeigu jis lengvai atšoka nuo formos, o paviršius apsitraukęs gelsva plutele.
Patiekti karšta, tik ką išimtą iš orkaitės. Vietoj padažo tinka ištirpintas sviestas. Valgyti su daržovių salotomis.

Tikras jautienos žlėgtainis


Jums prireiks:
1.250g svogūnų,
2.4 žlegtainiai po 150g,
3.1/2 šaukštelio pipirų,
druskos,
4.2 šaukštai sviesto.

Veiksmai:
Svogūnus nulupti, supjaustyti žiedeliais ir kepti su 2 šaukšteliais aliejaus, kol gražiai pagels. Iškepusius sukrėsti į lėkštę. Žlegtainius kepti keptuvėje likusiame karštame aliejuje 2 minutes dažnai apverčiant. Kai žlėgtainiai gražiai apskrus, sumažinti ugnį. Iškeptus žlėgtainius pasūdyti ir pabarstyti pipirais . Ant kepsnių uždėti po gabalą sviesto ir sudėti į pašildytas lėkštes. Pakepintus svogūnus sukrėsti į keptuvėje likusius riebalus ir truputį pakaitinti. Gerai išmaišyti, pagardinti druska ir pipirais pagal skonį. Po šaukštą keptų svogūnų įdėti į kiekvieną lėkštę prie mėsos.
Svogūnus kepti apie 6 minutes.
P.S. Mėsą aptepti aliejumi, pabarstyti pipirais ir vieną dvi dienas palaikyti šaldytuve – žlėgtainiai bus dar skanesni. Skanaus!

Jautienos žlėgtainis su vaisiais


Jums prireiks:
600 g jautienos nugarinės
1.1/2 šaukštelio maltų pipirų
2.1 šaukštas aliejaus, 3.2 šaukštai
sviesto
4.2 bananai
5.4 konservuotų persikų puselės
6.4 ananaso griežinėliai
7.4 šaukšteliai bruknių uogienės
8.2 šaukštliai skaldytų migdolŲ
9.1 šaukštas miltų
10.1/8 l grietinės
11.1 šaukštas sojų padažo
12.1/8 l mėsos sultinio
13.50 g lašinių
druskos

Veiksmai:
Išgyslintą nugarinę supjaustyti 3-4 cm storio riekelėmis ir padaužyti peilio kotu. Mėsos gabalus įtrinti aliejumi, pabarstyti pipirais ir palikti kelioms
minutėms. Keptuvėje ištirpdyti sviestą, sudėti išilgai perpjautus bananus, ananasų griežinėlius, persikų puseles su uogiene ir užberti migdolų. Minutę pakepti, uždengti ir palikti pastovėti. Kitoje keptuvėje pačirškinti smulkiai supjaustytus lašinius. Kiekviena žlėgtainio pusę kepti po minutę. Pasūdyti
ir sudėti prie apkeptų vaisių. Miltus sumaišyti su grietine, supilti sojų padažą ir mėsos sultinį. Supilti riebalus, kuriuose kepė žlėgtainiai, pakaitinti maišant, kol sutirštės. Pagardinti druska ir pipirais pagal skonį. Skanaus!