Ypatingoji kiaušinienė su juoda duona


Jums prireiks:
– 3 kiaušinių;
– 50 g Ruginės plikytos duonos;
– 25 g sviesto, druskos.

Veiksmai:

Duonai nupjaunama plutelė ir riekelės supjaustomos kubeliais. Po to kubeliai pakepinami svieste ir ant jų mušami kiaušiniai. Kiaušinienė pasūdoma ir kepama, kol iškeps kiaušiniai. Skanaus!

Šaltinis: baltasispyragas.lt

Krevetėmis įdaryti kalmarai


Jums prireiks:
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
0,5 citrinos
druskos, pipirų
cukraus
2 maišelių (po 100 g) ryžių
200 g šaldytų krevečių
100 g džiovintų pomidorų
česnako skiltelės
12 kalmarų filė

Veiksmai:

Aliejų išmaišyti su išspaustomis citrinos sultimis, susmulkinta žievele, druska, pipirais ir žiupsneliu cukraus.

Ryžius išvirti. Krevetes atšildyti, pomidorus susmulkinti. Viską išmaišyti. Pagardinti spaustu česnaku, druska, pipirais .

Kalmarus nuplauti. Pripildyti ryžių įdaro, persmeigti mediniais pagaliukais ir pašlakstyti paruoštu aliejumi.

Įdarytus kalmarus kepti iki 1800C įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 3 min. Patiekti su žalumynais, citrinos riekelėmis.

Šaltinis: IKI

Špinatų lazanija


Jums prireiks:

* 6 lazanijos lakštai

Mėsos sluoksnis:

* 250 g maltos jautienos;
* 250 g maltos kiaulienos;
* 1 puodelis supjaustytų svogūnų;
* 2 smulkiai supjaustytos česnako skiltelės;
* 400 ml indelis marinuotų pomidorų ;
* 200 ml indelis pomidorų padažo;
* 150 ml indelis kečupo;
* 2 arb. šaukšteliai džiovinto baziliko;
* 2 arb. šaukšteliai džiovinto raudonėlio;
* ½ arb. šaukštelio maltų juodųjų pipirų.

Sūrio sluoksnis:

* 1 išplaktas kiaušinis;
* 500 g kaimiško sūrio;
* ¼ puodelio tarkuoto parmezano sūrio (kieto itališko sūrio);
* 3 valg. šaukštai šviežių petražolių;
* 300 g šaldytų pjaustytų špinatų;
* ½ puodelio maltų linų sėmenų;
* ½ puodelio tarkuoto mozarelos sūrio.

Veiksmai:

Puode patroškinkite mėsą, svogūnus ir česnakus. Nugriebkite riebalus. Supilkite pomidorus, pomidorų padažą, kečupą, baziliką, raudonėlį ir pipirus. Uždenkite puodą, sumažinkite ugnį ir dar 15 minučių maišydami patroškinkite.

10–12 minučių pavirinkite makaronų lakštus, kol suminkštės, bet bus tvirti. Nupilkite vandenį ir perplaukite makaronus šaltu vandeniu.

Dubenyje sumaišykite kiaušinį, kaimišką ir parmezano sūrį, petražoles, špinatus ir maltus linų sėmenis.

Kepimo formą padenkite dviem išvirtais makaronų lakštais, uždėkite pusę sūrio masės, ant viršaus—pusę mėsos masės. Ant šių sluoksnių užberkite pusę mozarelos sūrio masės ir uždėkite du makaronų lakštus.

Pakartokite visus sluoksnius ir juos vėl uždenkite makaronais. Viršų galite papuošti papildomai patarkuotu parmezano sūriu ir pjaustytais pomidorais.

Kepkite apie 30–35 minutes iki 190C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Linų sausainukai


Jums prireiks:
1⅓ puodelio sviesto;
1¼ puodelio cukraus;
1½ puodelio rudojo cukraus;
2⅓ puodelio skrudintų linų sėmenų;
3 dideli kiaušiniai;
1½ arb. šaukštelio vanilės;
3½ puodelio miltų;
1 valg. šaukštas sodos;
3 puodeliai avižinių miltų.

Veiksmai:

Dubenyje išsukite sviestą su cukrumi, suberkite skrudintus linų sėmenis.

Kitame inde išplakite kiaušinius, suberkite vanilę ir supilkite į išsuktą sviestą . Miltus, avižinius miltus, sodą sumaišykite ir supilkite į masę. Viską gerai suminkykite, suformuokite 4 cm skersmens tešlos virveles. Jas sudėkite į šaldymo kamerą.

Atšaldytas virveles supjaustykite į 5 cm storio sausainius. Juos sudėkite į riebalais pateptą skardą, palikdami tarp jų 5 cm tarpus. Kepkite apie 13–15 minučių iki 180C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Iškepusius sausainius išimkite iš skardos ir atvėsinkite.

Lašišos apkepas su špinatais


Jums prireiks:
 200 g lašišos filė
400 g fermentinio sūrio
4 kiaušinių
300 g špinatų
sviesto
druskos, pipirų

Veiksmai:

Špinatus nuplauti, nuskabyti lapus. Sumesti į verdantį pasūdytą vandenį ir pavirti minutę. Supilti į sietelį nuvarvėti.

Sutrupintą fermentinį sūrį, sviestą ir kiaušinius dubenyje išsukti šaukštu. Pasūdyti, pagardinti pipirais ir išmaišyti.

Į sūrio ir kiaušinių masę sudėti smulkiai pjaustytą lašišą ir išmaišyti. Apskritą kepimo formą iškloti sviestiniu popieriumi.

Kepimo formą šonuose iškloti špinatų lapais, supilti lašišos masę. Apkepą kepti iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.

Šaltinis: IKI

Džiovinti abrikosai, aplieti šokoladu


Jums prireiks:
250 g džiovintų abrikosų
100 g tamsaus (pusiau saldaus) arba pieninio šokolado plytelių
50 g baltojo šokolado plytelių

Veiksmai:

Forma išklojama pergamentiniu popieriumi arba folija. Abrikosai nuplaunami ir nusausinami.
Tamsaus šokolado plytelės sudedamos į nedidelį karščiui atsparų dubenėlį. Jis įtaisomas virš verdančio vandens puodo ir maišoma, kol šokoladas ištirps. Šiek tiek ataušinama. Abrikosų gabalėliai po vieną panardinami į šokoladą taip, kad šokoladu apsitrauktų tik pusė gabalėlio. Nukračius šokolado perteklių, abrikosai sudedami į paruoštą formą. Padedami į šalį.

Į mažą karščiui atsparų dubenėlį sudedamos baltojo šokolado plyteles. Dubenėlis uždedamas ant verdančio vandens puodo ir maišoma, kol šokoladas ištirps. Truputį ataušinama. Šokoladas supilamas į nedidelį popierinį konditerinį maišelį, užspaudžiamas atviras maišelio galas ir nukerpamas jo galiukas. Iš maišelio, lašinant baltąjį šokoladą ant juodojo, padaromos vingiuotos ar tiesios linijos, parašomos raidės ar išvedžiojami kitokie ornamentai. Palaukiama, kol papuošimai sustings.

Įdarytos austrės


Jums prireiks:
Austrės

1 kg stambios druskos

100 g šviežių ar šaldytų špinatų

nedidelio poro

kuokštelio petražolių

30 g kapoto kumpio

šaukšto džiuvėselių

3-6 šaukštų grietinėlės

druskos , maltos raudonos paprikos

20 g sviesto

Veiksmai:

Į kepimo indą suberti visą stambią druską ir kaitinti ją iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 20 min.

Į austrių geldelių tarpus įlašinti citrinos sulčių ir kai pradės atsidarinėti, jas peiliu atidaryti.

Svieste pakepinti visas daržoves ir kumpį. Suberti džiūvėsėlius, supilti grietinėlę ir pasūdyti.

Masę pagardinti malta paprika ir sudėti ant austrių . Austres sudėti ant druskos ir kepti 8 min

Karpis su pomidorais


Jums prireiks:
karpio (apie 1,5 kg)

druskos, baltųjų pipirų

ctrinos sulčių

2-3 šakelių rozmarino

3-4 šakelių petražolių

3 šaukštų džiūvėsėlių

4 pomidorų

1-2 skiltelių česnako

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

30 g sviesto

Veiksmai:

Žuvį įtrinti druska, prieskoniais ir apšlakstyti citrinos sultimis.
Žalumynus sumaišyti su džiūvėsėliais. Rozmarinų įdėti į žuvies vidų.

Pomidorus nuplauti, nusausinti ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Česnakus nulupti ir palikti skiltelėmis.

Aliejuje iš abiejų pusių apkepti žuvį. Perdėti į kepimo indą ir apdėlioti smulkintais pomidorais bei česnakų skiltelėmis.

Žuvį kepti 225 laipsnių orkaitėje apie 10 min. Išimti, apibarstyti
džiūvėsėliais, apdėlioti sviesto gabaliukais. Dar kepti 10-15 min.