Kreminė varškė iš kefyro

Kreminė varškėTai daugiau idėja nei receptas. Imame pakelį kefyro ir paliekame nakčiai šaldymo kameroje. Ryte prakerpam maišelio kampelį, dedam sušalusį kefyrą į sietelį ir paliekame nulašėt, maždaug visai dienai.

Į sietelį reikėtų įdeti sulankstytos marlės, vandenukas išlašės, o mums liks švelni ir skani kreminė varškytė, kuri puikiai tinka desertams ar šiaip pusryčiams. Galima paskaninti mėgstamu džemu – bus saldi, įdedam druskytės, pipiriukų, įspaudžiam česnako – gausim sūrią varškę pusryčių stalui.

Daržovių šaltiena


Jums prireiks:

  • 3 virtos morkos
  • 3 rauginti (marinuoti) agurkai
  • 1 stiklinė konservuotų žirnelių
  • 1 stiklinė konservuotų kukurūzų
  • 1 stiklinė raugintų grybų (galima pakeisti žuvimi)
  • 1 ar 1,5 stiklinės daržovių sultinio
  • 3 šaukštai želatinos

Veiksmai:

Daržovės sluoksniuojamos giliame inde arba specialioje formoje, perpilamos šiltame sultinyje ištirpinta želatina. Ant indo dugno galima dėti virtų putpelių kiaušinių. Šiai spalvingai šaltienai sustingus, ji išverčiama į lėkštę.

Grūdų kotletai


Jums prireiks:

Kviečiai                 3 stiklinės
Bulvės tarkuotos  3 vnt
Bulvės virtos        1 vnt
Kiaušiniai              2 vnt
Lašinukai
Svogūnas
Pipirai
Druska

Veiksmai:

Kviečius nuplauti ir mirkyti apie parą, po to pavirti 15-20 min ir sumalti mėsmale. Į kviečius dėti pakepintus lašinukus su svogūnais, bulves ir kiaušinius. Viską išmaišyti, suformuoti kotletus ir kepti

POMIDORAI SU ŽELE


Jums prireiks:
2 litrai virinto vandens, 5 šaukštai su kaupeliu želatinos, 4 šaukštai cukraus, 4 šaukštai druskos, 1 šaukštas acto.

Veiksmai:
Želatiną išbrinkinti pusėje litro vandens, ištirpinti ir supilti likusį 1,5 litro. Sudėti cukrų, druską, įpilti actą ir gerai išmaišyti. Stiklainiuse sluoksniuoti pomidotus su svogūnais, užpilti marinatu ir kaitinti 15 minučių. Dar galima sluoksniuoti ir agurkus, tik tada acto reikia 3 šaukštų.

Žaliuokės savo sultyse


Jums prireiks:

 Žaliuokių pagal skonį, truputis svogūnų, kvapniųjų pipirų, maltų lauro lapų, truputis druskos

 

Veiksmai:
Paprastai žaliuokės yra labai žemėtos, todėl, prieš konservuojant, jas reikia gerai nuplauti tekančiu vandeniu. Po to jos dedamos į emaliuotą puodą, sluoksniuojant su svogūnų griežinėliais. Kiekvienas sluoksnis pabarstomas maltais kvapiaisiais pipirais, trintais lauro lapeliais ir druska. Taip paspaudžiant pridedamas pilnas puodas, uždengiamas ir iš lengvo kaitinama nuo užvirimo 15 min. Po to grybai puode palaikomi 2—4 dienas. Po 4 dienų grybai vėl pavirinami puode 30 min. arba iškaitinami stiklainiuose verdančio vandens puode, t.y. 100° C temperatūroje 30 min. ir nedelsiant sandariai uždaromi.

Sūdytos rūgštynės


Jums prireiks:

 1kg rūgštynių, 100g druskos

 

Veiksmai:
Rūgštynių lapelius nuplaukite ir nusausinkite, supjaustykite, supilkite druską ir gerai išmaišykite. Rūgštynes su šaukštu kietai sugrūskite į švariai išplautus ir iškaitintus indelius, atsiradusią sunką užpilkite ant viršaus ir uždarykite iškaitintais dangteliais. Stiklainius su rūgštynėmis laikykite šaltai, 0 – 4 laipsnių temperatūroje.

Sūdytos žaliuokės


Jums prireiks:

500g žaliuokių, 50g druskos

 

Veiksmai:
Šviežios žaliuokės nuplaunamos, didesnės pasmulkinamos. Sumaišomos su druska ir sudedamos į stiklainį, uždengiamos, bet ne sandariai. Per kelias dienas atsiradus sultims, grybai kartu su sultimis perdedami į mažesnį stiklainį iki pat dangtelio viršaus ir sandariai uždaromi. Jei nepakanka sulčių, užpilama sūriu vandeniu. Grybai neturi būti išsikišę iš sulčių. Šitaip grybai gali būti laikomi visą žiemą, jie nepraranda skonio, lieka kieti. Prieš vartojant, nuplaunami, pamirkomi šiltame vandenyje. Dedami į sriubą, salotas, tačiau ne per daug, nes jie sūrūs. Galima valgyti ir nevirtus.

Vynuogių lapuose marinuoti kornišonai


Jums prireiks:

  Agurkai, kornišonai,  vynuogių lapai, česnakai, prieskoniai marinavimui, 1L vandens, 5 šaukštai cukraus, 1 šaukštas druskos, 100m acto.

 

Veiksmai:
Vynuogių lapus blanširuojam karštu vandeniu, agurkus nuplaunam, česnaką nuvalome. Kiekvieną agurkėlį vyniojam į vynuogės lapą ir talpiai dedame į stiklainį, įdedame česnako. Užpilam karštu marinatu (iš druskos, cukraus, vandens, acto), palaikom apie dvi valandas, skystį nupilam, vėl užvirinam, į stiklainį įberiam žiupsnelį prieskonių ir užpylę agurkus užsukam ir apklojam stiklainius nakčiai. Ryte būtinai išnešame į rūsį ar kitą vėsią patalpą. Tokiu būdu marinuoti kornišonai išlaiko žalią spalvą.

Sūdyti agurkai


Jums prireiks:

 Truputis agurkų, krapų, garstyčių grudelių, druskos

 

Veiksmai:
Dideli, gali būti net pageltę, agurkai nulupami, perpjaunami išilgai į 4 dalis ir pašalinamos sėklos. Skiltelės sudedamos į indą, pabarstant druska ir prieskoniais (krapais, garstyčių grūdeliais). Vidutinio dydžio arba maži agurkai sūdomi nepjaustyti. Viskas storai apibarstoma druska . Taip paruošti agurkai paslegiami, ir indas užrišamas pergamentu. Laikomi vėsioje patalpoje. Prieš vartojimą tokie agurkai išmirkomi, tuomet jų skonis yra panašus kaip šviežių.

Sūdyti pomidorai


Jums prireiks:

 2kg pomidorų, 3vnt česnakų, 50g krienų šaknies, pelerūno,50g petražolės, 4L vandens, 250g druskos

 

Veiksmai:
Atrinkite nedidelius, dar neprinokusius, žalius pomidorus, juos nuplaukite ir nuvalykite, sudėkite į emaliuotą ar platmasinį indą sluoksniuodami su išvardintais prieskoniais. Užpilkite sūriu vandeniu, paslėkite, kad apsemtų ir po 2 ir daugiau savaičių pradėkite vartoti.