Voveraičių ir vištienos užkepėlė su grietinėle


Jums prireiks:

1 litras šviežių voveraičių, pora keptų (virtų) vištienos ketvirčių (arba file-tinka bet kokia paukštiena arba triušiena),1 nedidelio svogūno galvutė, 3-4 gana didelės bulvės, 300 gr sūrio (kuris lydosi), 200gr.grietinėlės,sviesto voveraičių kepimui, 2-3 skiltelės česnako, šviežių krapų, petražolių, žiupsnelis kmynų (tik keptai vištienai) , vištienos, bulvių prieskonių arba Rasos Bandzienės prieskonių (geriausiai), druskos pagal skonį. 

Veiksmai:

1. Iškepame arba išverdame vištieną su prieskoniai s (kad šie įsigertų į mėsą), jei kepame tai apibarstome ir kmynais.Tinka “vakarykštė” vištiena. Nuimame nuo kaulų mėsą -smulkiai supjaustome.

2. Išverdame bulves (žinoma su druska arba sultinio kubeliu).Galima bebaigiant virti idėti truputėli sviesto , tada bulves labiau suminkštės. Bulvės turėtu buti perpjautos bent i 6 dalis.

3. Ant sviesto apkepame voveraites.(NEgalima dėti svogūnų-jie sugeria voveraičių skystį). Joms apkepus sudedame smulkiai pjaustytą vištieną. Dar truputį apkepame, supilame grietinėlę ir pagal skonį įdedame druskos, Rasos Bandzienės prieskonių (arba kitokių vištienos ir bulvių prieskonių ). Labai sumažiname ugnį ir truputį patroškiname. Skysčio-padažo turi būti daug.Jei jo trūksta, galima įpilti sultinio kuriame virė vištiena arba bulvių skysčio, jei jas verdant buvo įdėtas sultinio kubelis.

4. Smulkiai supjaustome svogūną, česnako skilteles (arba jas “spaudikliu” sutriname), krapus, petražoles. Viską sumaišome.

5. Stambia tarka sutarkuojame sūrį.

6. Į nemažą inda (geriausią stiklinį, kuris tinka kepti orkaitėje, ar bet kokį kitą tinkantį) dedame tokiais sluoksniais:
a) bulvė s, vienu sluoksniu- negali būti viena bulvė ant kitos.
b) visi natūralūs prieskoniai (4 punktas)-svogūnai, česnakai, krapai ir t.t.
c) tarkuoto sūrio sluoksnis
d) vėl bulvė s
e) vėl prieskoniai
f) vėl sūris (tol kol bus sudėtos visos bulvė s -paliekant vietos voveraitėms-ir visos daržovės.Tik ne visas sūris -jo dar reikės)
g) supilame pakepintas voveraites su vištiena (3 punktas)
h) ant viršaus užbarstome likusį tarkuotą sūrį.
i) Viską uždengiame ir keletui minučių (kad išsilydytų sūris ir viskas bendrai pasitroškintų) dedame į įkaitintą orkaitę arba į mikrobangų krosnelę.

Prie šito patiekalo tinka pomidorai, agurkai, paprikos.

Mano šeima prasidėjus voveraičių sezonui, praktiškai nevalgo nieko kito. Pagal šitą sudėtį patiekalo užtenka kažkur 5-6 žmonėms arba pavalgymui “kitą rytą”.Beje kitą dieną patiekalas tampa beveik skanesnis, nes grietinėlės padažas įsigeria į bulves , žinoma jei patiekalas buvo laikytas šaldytuve. SKANAUS !!!!!!!!

Receptą atsiuntė Indrė

Grybų užkandis


Jums prireiks:
1,5 stiklinės nedidelių marinuotų grybų
5-6 ploni griežinėliai kumpio
5-6 griežinėliai kiaulienos kepsnio
100g rūkytos dešros
2 kietai virti kiaušiniai
3 virtos morkos
3 pomidorai
3 rauginti agurkai
1 svogūnas
2 ankštiniai pipirai
1 stiklinė virtų žirnių arba konservuotų žaliųjų žirnelių
2 šaukštai aliejaus
1 citrinos sultys, druskos, cukraus, salotų lapelių, svogūnų laiškų.

Veiksmai:

Į didelį dubenį susluoksniuoti griežinėliais supjaustytą mėsą, dešrą, kiaušinius, morkas, pomidorus, agurkus, grybus (nesmulkintus) ir kitur produktus. Daržoves ir grybus apšlakstyti padažu, pagamintu iš aliejaus ir citrinos sulčių. Puošti salotų lapeliais.

Skanaus

Pievagrybiais įdaryta žalia paprika


Jums prireiks:

4 žalios paprikos,
250 g pievagrybių,
6 riekelės džiūvėsių,
4 šaukštai grietinės,
2 kiaušiniai,
3-4 šaukštai sojos padažo,
svogūnas, pagal skonį susmulkintų petražolių lapelių, druskos, pipirų. 

Veiksmai:

Paprikos vaisiaus viršūnę nupjauti, sėklas pašalinti. Džiūvėsius aptepti grietine ir šiek tiek palaukus sumaigyti šakute. Į gautą masę įdėti kiaušinius, smulkiai supjaustytus ir su svieste pakepintus svogūnus, susmulkintus petražolių lapelius, griežinėliais supjaustytus pievagrybius, šiaudeliais supjaustytas paprikos vaisiaus viršūnėles ir sumaišyti. Gautą masę pasūdyti, paskaninti pipirais bei pasirinktu padažu ir įdaryti papriką .

Įdarytą papriką dėti į aliejumi pateptą karščiui atsparų indą ir kepti 200 C temperatūros orkaitėje 40 min. Kepant palaistyti išsiskyrusiomis sultimis. Tiekti su ryžiais arba virtomis bulvėmis.

Baklažanai su šviežiais grybais


Jums prireiks:

2-3 vidutinio dydžio baklažanai,
500 g grybų,
2-3 svogūnai,
4 šaukštai sviesto,
1 stiklinė grietinės, 2 šaukštai miltų,
pagal skonį druskos. 

Veiksmai:

Baklažanus supjaustyti 3-4 cm ilgio juostelėmis, suslėgti ir leisti sultims ištekėti. Nusausintus baklažanus pavolioti miltuose (1 šaukšte) ir apkepinti su sviestu. Grybus nuplauti ir supjaustyti juostelėmis. Iškeptus baklažanus , grybus ir smulkiai supjaustytus svogūnus užpilti grietine, sumaišyta su likusiais miltais, ir troškinti vidutinio karštumo orkaitėje, kol išvirs grybai.

Žuvies vyniotinis su voveraitėmis


Jums prireiks:
1 kg šaldytos žuvies filė

4 kietai virti kiaušiniai

100 g sūdytų voveraičių

50 g svogūnų

30 g sviesto

Pipirų

Druskos

Veiksmai:
Žuvies filė sukapojame, sumaišome su kapotais kiaušiniais, smulkintomis
voveraitėmis ir svieste keptais smulkintais svogūnais. Viską gerai
sumaišome, paskaniname prieskoniais, padarome vyniotinį, suvyniojame į
celofaną ir verdame 45-50 min. Vyniotinį atvėsiname sultinyje ir
prislegiame.