Saldusis pienelis


Jums prireiks:
Stiklinė pieno,
2 saukštai skysto medaus
žiupsnelis cinamono.

Veiksmai:

Medų ištirpdinti piene ir užbarstyti cinamono.

Skanaus

Pieno kokteilis


Jums prireiks:

1 citrina,
1 kiaušinis,
ledo,
3 stiklinės pieno,
1 šaukštas cukraus pudros,
1 šaukštas romo,
vanilės.

Veiksmai:

Dviem porcijoms inde įmušamas kiaušinis, įpilamas šaukštas romo, įberiamas šaukštas cukraus pudros, vanilės, supilamos 3 stiklinės pieno ir priberiama gabalėlių sugrūsto ledo. Viskas gerai išplakama šluotele.

Obuolių gira


Jums prireiks:
1 kg obuolių
100 g cukraus
200 g medaus
30 g mielių
1 šaukštas malto cinamono
4 l vandens.

Veiksmai:
Obuolius nuplauti, supjaustyti plonomis riekelėmis, sudėti į indą (geriausiai į emaliuotą), užpilti šaltu vandeniu ir užvirti. Puodą nukaisti ir palaikyti 2-3 valandas, kol pritrauks. Nuovirą perkošti (geriausiai per marlę), sudėti cukrų ir medų, mieles, cinamoną, uždengti (rankšluosčiu ar servetėle) ir padėti į šaltą vietą, kad įrūgtų. Palaikius 2-3 dienas, girą dar kartą perkošti ir išpilstyti į butelius. Juos sandariai uždaryti ir palaikyti šaldytuve 3-4 dienas. Girą rekomenduojama patiekti atšaldytą.

Medaus gira


Jums prireiks:
3 l vandens
0,5 kg medaus
60 g mielių
0,5 stiklinės razinų
1 citrina
cukrus mielėms ištrinti

Veiksmai:
Užverdame vandenį. Jame ištirpiname medų ir atvėsiname. Supilame su cukrumi sutrintas mieles. Puodą uždengiame švariu lininiu rankšluosčiu, pastatome šiltoje patalpoje ir paliekame per naktį. Nugriebiame susidariusias putas, suberiame razinas ir supilame išspaustas citrinos sultis. Girą supilstome į butelius ir laikome šaltai. Geriame po 2-3 parų.

Burokėlių gira


Jums prireiks:
1 kg sužiedėjusios ruginės duonos,
0,5 kg burokėlių,
5 l vandens

Veiksmai:
Burokėlius nuvalyti, supjaustyti. Duonos riekeles apskrudinti orkaitėje, sumaišyti su burokėliais, užpilti šiltu vandeniu. Laikyti šiltoje vietoje 2-3 dienas. Ši gira gali būti vartojama ruošiant maistą.

Duonos gira


Jums prireiks:
5 litrai vandens,
1 kg džiovintos duonos,
500 g cukraus,
25 g razinų,
50 g mielių.

Veiksmai:

Užvirinus vandenį, sudedama duona ir pavirinama 15 minučių. Nuėmus nuo ugnies, palaikoma 3—4 valandas. Po to nukošiama, į skystį suberiamas cukrus, sudedamos su cukrumi ištrintos mielės ir palaikoma 12 valandų, kol įrūgsta. Nugraibius putas, gira supilstoma į butelius, įdedama razinų. Gerti tinka po 2—3 dienų.

Bandžiusiojo pastaba: Jei duoną virinsite 15 minučių, kaip parašyta šiame recepte, ji taps košele, kurią bus be galo sunku nukošti. Tad geriau ne virinti, o tiesiog užplikyti paskrudintą ar džiovintą duoną verdančiu vandeniu.

Kmynų gira


Jums prireiks:
5 l vandens
500 g sužiedėjusios ruginės duonos
200 g cukraus
15 g mielių
25 g kmynų

Veiksmai:
Ruginę duoną supjaustyti mažais gabalėliais, išdžiovinti. Užplikius verdančiu vandeniu palaikyti 3-4 valandas ir nukošti. Supilti mieles, cukrų, kmynus ir 2-3 dienas laikyti šiltoje (18-25 C) patalpoje. Vėliau iki vartojimo laikyti vėsioje vietoje.