Šveicariškas obuolių pyragas

750 g pieno
2-3 obuolių
3 kiaušinių
1-2 valg. š. miltų
3 valg. š. manų kruopų
2 valg. š. cukraus
5 valg. š. riebios grietinėlės
2 valg. š. razinų
3-4 valg. š. sviesto
0,5 arb. š. cinamono
žiupsnelio druskos

Obuolius nuvalome ir supjaustome plonomis skiltelėmis. Razinas nuplikome karštu vandeniu ir nusausiname. Vieną kiaušinį išplakame su miltais, vienu šaukštu cukraus, įpilame tris šaukštus pieno, suberiame obuolių skilteles, razinas ir viską išmaišome. Likusį pieną užviriname, suberiame manų kruopas, įberiame žiupsnelį druskos ir ant silpnos ugnies manų kruopų košę verdame 8-10 min. Išvirusią manų kruopų košę atvėsiname ir sumaišome su paruošta obuolių mase. Gautą tešlą pyragui supilame į sviestu pateptą kepimo formą. Du kiaušinius išplakame su grietinėle, likusiu cukrumi, cinamonu ir užpilame ant Šveicariško obuolių pyrago tešlos. Ant viršaus išdėliojame nedideliais gabaliukais supjaustytą sviestą. Šveicariškas obuolių pyragas dedamas į įkaitintą orkaitę ir kepamas 200 laipsnių temperatūroje apie 35-45 min. Iškepęs obuolių pyragas paliekamas orkaitėje atvėsti. Pjaustomas ir valgomas atvėsęs.

Trupininis pyragas

200 g sviestoTrupinins pyragas
1 stiklinės cukraus
1 kiaušinio
400 g miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
2 obuolių
1 valg. šaukšto citrinos sulčių
6 valg. šaukštų džemo arba tirštos uogienės

Atšalusį sviestą stambiai sutarkuojame, suberiame miltus ir pamaišome. Įmušame kiaušinį, suberiame cukrų, kepimo miltelius ir išminkome vientisą masę. Trečdalį tešlos atskiriame trupiniams. Į ją įberiame 2 valg. šaukštus miltų, išminkome ir pusvalandžiui dedame į šaldymo kamerą. Likusią tešlą taip pat dedame į šaldymo kamerą pusvalandžiui. Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis ir apšlakstome citrinos sultimis, kad nepatamsėtų. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi ir tolygiai paskirstome atšaldytą tešlą. Ant tešlos išdėliojame obuolių skilteles. Ant obuolių sudedame džemą arba uogienę. Imame atšalusią tešlos dalį skirtą trupiniams ir tarkuojame stambia trintuve ant džemo ar uogienės.
Trupininis pyragas dedamas į įkaitintą orkaitę ir kepamas apie 40 min. 180 laipsnių temperatūroje.

Obuolių pyragas

  • 2 stiklinių miltųObuolių pyragas
  • 2 stiklinių manų kruopų
  • 2 stiklinių cukraus
  • 10 obuolių
  • 200g sviesto

Dubenyje sumaišome miltus, cukrų ir manų kruopas. Skardą ištepame sviestu (aš išklojau kepimo popieriumi) ir užpilame vieną sluoksnį sumaišytų miltų, cukraus ir manų kruopų. Ant viršaus dėliojame nuluptus, supjaustytus obuolius ( galime pabarstyti cinamonu). Ant viršaus vėl pilame miltų mišinį, dėliojame obuolius. Užbaigę pirago viršų apdėliojame nedideliais sviesto gabaliukais. Kepame 1 valandą 180 C temperatūroje. Skanaus!

Meduolių trupinių tortas su bananais

Reikės:Meduolių trupinių tortas su bananais
500 g meduolių (galima pamaišyti su šokoladiniais),
500 g grietinės (naudojau 10% jogurtinę),
500 g bananų (3 dideli ar 4 vidutiniai),
150 g cukraus (toks kiekis – užkietėjusiems “saldamakams”; ir išvis ten jis nebūtinas).

Meduolius sutrupinti. Grietinę šiek tiek paplakti (su cukrumi, jei naudojamas), kad paskystėtų. Bananus supjaustyti griežinėliais. Į tortinę nuimamais kraštais (manoji 21 cm skersmens) berti trečdalį meduolių trupinių, tada kiek mažiau nei pusę grietinės, tada išdėlioti pusę bananų, vėl berti trečdalį meduolių, tada – likusi grietinė, bananai ir viskas gražiai užklojama likusiais trupiniais. Viską gerai, bet atsargiai “papresuoti” (pvz., bulvių grūstuve), kad “susiklijuotų”. Statyti į šaldytuvą kelioms valandoms (geriausia – per naktį). Prieš nuimant tortinės šonus, nepamiršti peiliu “prabėgti” pyrago kraštu, kad geriau atsiskirtų. Skanaus!

Obuolių pyragas – Šarlotka

Klasikinis lenkiškas obuolių pyragas. Nepažįstų žmogaus, kuriam ji nepatiktų! Pyragas puikus, kvapnus ir toks trapus, kad tirpsta burnoje. Klasikinis variantas – patiekti su ledais, bet ne mažiau skanus su kavos puodeliu.

Reikės:

Stiklinė – 200 ml,
3 stiklinių miltų,
3 kiaušinio trynių,
250 g. sviesto,
3/4 stiklinės cukraus pudros,
1 a. šaukštelio kepimo miltelių,
2 – 2,5 kg. saldesnių obuolių,
1 a. šaukštelio cinamono (nebūtinai).

Kadangi šiam receptui nereikia šaldyti tešlos, pirmiausia pasiruoškite obuolius. Nulupkite, išdarynėkite ir supjaustykite kubeliais.Supilkite į keptuvę, įpilkite keletą šaukštų vandens ir troškinkite kol obuoliai suminkštės, bet nesukris į košę. Kai obuoliai suminkštės, įberkite cinamono.

Per tą laiką užminkykite tešlą. Į miltus suberkite kepimo miltelius, cukraus pudrą, kubeliais supjaustytą sviestą bei kiaušinio trynius, greitai ir energingai suminkykite tešlą.

Kepimo skardelę išklokite kepimo popieriumi. 1/3 tešlos dalį atidėkite, o likusia tešla išklokite kepimo formos dugną. Sudėkite obuolius, o atidėtą tešlą iškočiokite, supjaustykite juostelėmis ir užklokite pyrago viršų (galima sutrupinti).

Paruoštą pyragą dėkite į įkaitintą iki 180°C orkaitę ir kepkite 45-50 minučių.
Atvėsinkite, pabarstykite cukraus pudra ir skanaukite!
P.S. Kartais dedu 2 trynius ir keletą šaukštelių grietinės, irgi gaunasi puiki trapi tešla.
Į obuolių masę galite įberti razinų, bet man skaniausias tik su obuolių įdaru.

Šokoladinis pyragas su aguonomis (be miltų)

Reikės:Šokoladinis pyragas su aguonomis (be miltų)
100g karčiojo juodo šokolado(sulaužyto gabaliukais),
100g sviesto (supjaustyto gabaliukais),
2 v.š. brendžio,
6 kiaušiniai (baltymai atskirai nuo trynių),
1 puodelis cukraus,
2 puodeliai aguonų sumaltų,
1/2 puodelio migdolų riešutų sumaltų,
Žiupsnelis druskos.

Ant garų ištirpiname šokoladą kartu su sviestu. Įmaišome brendį.
Kiaušinių baltymus suplakame iki labai standžių putų kartu su žiupsneliu druskos ir 1/2 puodelio cukraus.
Trynius išsukame su 1/2 puodelio cukraus iki purumo. Įpilame tirpintą šokoladą su sviestu.
Į šią šokoladinę masę įmaišome aguonas ir migdolus.
Atsargiai įmaišome baltymus.
Masę supilame į tortinę su išimamu dugnu ir kepame, įkaitintoje orkaitėjė, 30-35 min.
Pateikiame pabarstę cukraus pudra arba su plakta grietinėle, arba su ledais.

Kukurūzų dribsnių ir kondensuoto pieno florentinai

Reikės:

1 indelio sutirštinto kondensuoto pieno,Kukuruzų dribsnių ir kondensuoto pieno florentinai
250 g sausų kukurūzų dribsnių (cornflakes),
aguonų,
sezamo sėklų po saują.

Orkaitę įkaintinti iki 190 C, pasiruošti skardas, kuriose kepsime. Skardas ištiesti kepimo popieriumi.
Svarbu, kad kondensuotas pienas būtų ne iš šaldytuvo, o kambario temperatūros ir takus. Jei ne, tuomet  jį reikia truputį pašildyti atskirai dubenėlyje arba karšto vandens vonelėje.

Ant dribsnių užpilti kondensuotą pieną, sumaišyti. Masė taps klampi, bet dribsniai nepaskęs kondensuotame piene. Užbarstyti aguonų ir sezamo sėklų, pamaišyti.

Dėti po šaukštą ir formuoti lizdelius – krūveles į skardą ant kepimo popieriaus ir kepti maždaug 7 minutes. Žiūrėti, kad nesudegtų, bet turi truputį pakeisti spalvą.

Trupininis mėlynių pyragas

1 puodelis (200 g) cukraus;
3 puodeliai (420 g) miltų;
1 a. š. kepimo miltelių;
¼ a. š. druskos;
220 g šalto sviesto;
1 kiaušinis;
1 citrinos nutarkuota žievelė ir sultys;
4 puodeliai (1 l) šviežių mėlynių;
½ puodelio (100 g) cukraus;
4 a. š. krakmolo.

Sumaišyti 1 puodelį cukraus, 3 puodelius miltų, kepimo miltelius, druską ir citrinos žievelę. Sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą, įmušti kiaušinį ir viską maišyti šakute ar mikseriu, kol gausis trupiniai.
Pusę tešlos sukrėsti į riebalais pateptą 20 x 20 cm dydžio kepimo formą ir suspausti.
Sumaišyti 1/2 puodelio cukraus, krakmolą ir citrinos sultis. Atsargiai įmaišyti mėlynes. Uogas lygiu sluoksniu supilti ant tešlos. Likusią tešlą sutrupinti ant viršaus.
Kepti iki 190° C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes ar kol paviršius gražiai apkeps. Prieš pjaustant pyragą būtina visiškai ataušinti. Skanaus!

P. S. puodelis – 250 ml. Labai paprastas, bet labai skanus pyragas! Tešlą ypač pagardina citrinos žievelė…

Trupininis pyragas

2 kiaušinių tryniai,Trupininis pyragas
10 šaukštų cukraus,
2 šaukšteliai sodos,
Miltai (iš akies, kad gautųsi kieta tešla – ~25 šaukštai),
Kepinių margarinas (geriausiai VILNIUS) ~250-300g,
Serbentų uogienė ~7 šaukštai (arba kita pasirinkta uogų ar vaisių uogienė),
Vanduo (labai mažai),
Citrinos rūgštis (šaukštelio galiukas).

Sudėti kiaušinių trynius į puodą, suberti cukrų. Viską išmaišyti. Ant atskiros lėkštutės suberti sodą, ant jos šaukštelio galiuką citrinos rūgšties. Užpilti labai mažai vandens. Palaukti kol soda suputos ir ją suberti į kiaušinius su cukrumi.Tada dėti dalį miltų (apie 13 šaukštų). Viską išmaišyti. Neišsigąskit jei tešla neatrodys gražiai, tai nesvarbu, nes po to yra dedama dar miltų ir viskas susitvarkys. Margariną įdėti į atskirą puodelį ir ištirpinti (mikrobangų krosnelėje arba ant ugnies). Ištirpintą margariną supilti į tešlą. Supilti likusius miltus kad gautųsi kieta tešla. Tešlą padėti ant lėkštutės ir palikti šaldytuve apie 15min (nebūtinai). 2/3 sušaldytos tešlos sutarkuoti ant pyrago pagrindo (to, kas gali būti orkaitėje, geriausiai speciali forma pyragams). Ant sutarkuotos tešlos uždėti uogienę. Ant viso to sutarkuoti likusią tešlą. Kepti orkaitėje 25 minutes 180 laipsnių temperatūroje.