Brokolių apkepas

  • 600 g brokolių,Brokolių apkepas
  • 60 g parmezano sūrio,
  • 150 g sultinio (mėsos arba daržovių),
  • 70 g sviesto,
  • 60 g džiūvėsėlių,
  • žiupsnelio muskato.

Nuplautas brokolių galvutes sumesti į pasūdytą verdantį vandenį ir pavirti 5 minutes.
Nusunkti ir išdėlioti ant skardos.
Sultinį išmaišyti su puse sūrio kiekio, įberti muskato ir užpilti ant brokolių.
Brokolius apibarstyti likusiu sūriu bei džiūvėsėliais, apdėti sviesto gabalėliais.
Kepti 20 min 180 laipsnių karščio orkaitėje.
Skanaus.

Žuvies apkepas su sūriu ir daržovėm

Žuvies apkepas su daržovėm700 g jūros lydekos filė;
200 g fermentinio sūrio
300 g ryžių;
200 g šparaginių pupelių;
200 g konservuotų kukurūzų;
200 g konservuotų žirnelių;
2 morkos;
majonezo;
druskos pagal skonį;
juodųjų pipirų pagal skonį;
žuvies prieskonių.

Žuvį ištrinti žuvies prieskoniais, supjaustyti kiekvieną į tris dalis ir truputį apkepti keptuvėje, apvoliojus miltais. Morkas supjaustyti kubeliais, šparagines šiaudeliais, ryžius išvirti.

Į skardą sudėti apkeptą žuvį, ant jos – virtus ryžius, o ant viršaus dėti daržoves ir kepti 180 C karštumo orkaitėje. Baigiant kepti, uždėti tarkuotą sūrį ir uždėti majonezo bei dar pakepti, kol sūris išsilydys.

Makaronų, vištienos ir žiedinių kopūstų apkepas

4 sočioms porcijoms jums reikės:

400 g žiedinio kopūsto*
300 g makaronų (pageidautina – kaspinėlius, spiralinius, alkūninius arba vamzdelius)
300 g maltos vištienosMakaronų, vištienos ir žiedinių kopūstų apkepas
didelį svogūną
šaukštą aliejaus
3 kiaušinius
100 g grietinės
2 šaukštus miltų
druskos
maltų čili pipirų
malto muskato riešuto
150 g fermentinio sūrio

Veiksmai:

Jeigu naudojam šaldytus žiedinius kopūstus, juos tiesiog ištraukiam iš kameros, leidžiam atitirpti/nuplikom dideliu kiekiu verdančio vandens ir išskaidom kiek netingim mažesniais (va, čia tai tikslus nurodymas!) žiedynais. Jei naudojam šviežią – irgi išskaidom tuo pačiu netingėjimo būdu, o po to dedam į pasūdytą vandenį ir verdam kokias 5-7 minutes.

Užverdam puode 3 litrus dosniai pasūdyto vandens. Sudedam makaronus ir verdam pagal minutes, ant pakelio nurodytas. Arba patys nustatom, kada jie būna al dente – t.y., jau išvirę, bet dar vos vos kietoki. Šiukštu neperverdam.

Svogūną susmulkinam ir kepam iš anksto įkaitintame aliejuje, kol tasai suminkštėja (svogūnas, ne aliejus). Sudedam vištieną ir nuolat maišydami kaitinam, kol mėsa truputėlį apskrunda. Pasūdom, pipirais pagardinam. Vištieną ir svogūnus išgriebiam iš riebalų ir leidžiam ataušti.

Įjungiam orkaitę – 190 laipsnių. Kiaušinius išplakam su grietine. Dedam miltus ir prieskonius, pasūdom. Išmaišom. Sutarkuojam sūrį ir pusę jo dedam į tešlą. Ten pat sudedam atvėsusius makaronus, žiedinius kopūstus ir keptą mėsą. Gerai išmaišom.

Susirandam kepimo formą. Pageidautina – ne tą, kurioj kepat kugelį ar pyragą armijai pamaitint. Šitas apkepas skanesnis, kai yra storesnis – va, ką iš tikrųjų turiu minty. Išklojam kepimo popierium arba ištepam sviestu. Supilam masę, paviršių išlyginam ir apibarstom likusiu sūriu. Kepam apie pusvalandį, t.y., kol apkepas sutvirtėja, o sūris išsilydo ir apskrunda. Valgom karštą su kokiu mėgstamu padažu. Skanaus.

*galima keisti bet kokiomis nevandeningomis daržovėmis, tačiau prie keliaudamos į apkepą jos jau turi būti termiškai apdorotos.  Sakydama „bet kokiomis nevandeningomis“ turiu omeny, kad cukinijos ir pomidorai čia netinka.  Dėl moliūgo ir baklažano rankos nukirst neduodu, bet vis tiek nerizikuočiau.

Varškės apkepas su špinatais ir kedro riešutais

Varškės apkepas su špinatais ir kedro riešutais
Jums prireiks:

2 porcijoms apkepo reikės:

  • 200 g liesos varškės
  • Saujos špinatų
  • Keleto svogūnų laiškų
  • 2 kiaušinių
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 šaukštų manų
  • 2 šaukštų kepintų kedro riešutų
  • Priekonių
  • Žiupsnelio druskos

Veiksmai:

Į varškę įmušame kiaušinius, manus, kepimo miltelius, prieskonius, druską. Viską gerai išmaišome, geriausia mikseriu ar virtuviniu kombainu. Įmaišome supjaustytus svogūnų laiškus, špinatus ir kedro riešutus. Visą masę dedame į riebalais pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą formą ir kepame 180 laipsnių temperatūroje 30 min. Valgome su natūraliu jogurtu.

Tinginys

tinginys2
Jums prireiks:

  • 1 nepilna stiklinė cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 3 šaukštai kakavos miltelių
  • 400 g sausainių
  • 200 g sviesto
  • Sauja apkepintų žemės riešutų

Veiksmai:

Sausainius sulaužyti, sumaišyti su riešutais. Cukrų, kiaušinį ir kakavą išsukti, kad ištirptų cukrus. Į sviestą įpilti 3 šaukštus vandens ir išlydyti. Į karštą sviestą sudėti prieš tai išmaišytą cukrų su kiaušiniu ir kakava, gerai sumaišyti, supilti sausainius ir riešutus. Viską gerai gerai išmaišyti, sukrėsti į maišelius, ir suformuoti norimą formą. Stingsta greitai, bet geriausiai laikyti kameroje visą naktį.

Užkepėlė su vištiena


Jums prireiks:
Morkos, svogūnai,krapai,rauginti agurkai,vištienos šlaunelės,ryžiai,fermentinis sūris,majonezas,pomidirų padažas,ir prieskoniai pagal skonį.

Veiksmai:
Morkas sutarkuojame ir pakepiname su pjaustytais svogūnais.Išvirtą vištieną nuimame nuo kaulo,supjaustome gabalėliais ir pakepiname su prieskoniais.Į skardą kepimui dedame sluoksnį virtų ryžių,sluokksnį kepintos vištienos, sluoksnį morkų,kepintų su svogūnais, ir užpilame padažu(majonezą sumaišome su pomidorų padažu įdedame krapų ir įpjaustome raugintų agurkėlių),ir taip pat darome dar karta pradedant ryžiais, viską sudėjus užbarstyti fermentinio sūrio ir kepti orkaitėje maždaug 30 min.

Beno pusryčiai

  • 4 griežinėliai bekono (sukapoto),
  • 8 kiaušinių,
  • 6 didelių šaukštų pieno,
  • 3 arbatiniai šaukšteliai baziliko,
  • 3/4 puodelio sūrio,
  • 1 pomidoro supjaustyto griežinėliais,
  • truputis vandens.

Apskrudinkite bekono gabalėlius. Jam apskrudus dalį jo ištraukite ir nudžiovinę atsidėkite, o dalį palikite keptuvėje, tačiau kepimo temperatūra sumažinkite. Sumaišykite kiaušinius, vandeny, pieną, baziliką ir viską išplakite. Visą šią masę supilkite į šiltą keptuvę, ir lengvais judesiais (iš išorės į vidų) maišykite, kol visa masė nepradės kietėti. Pradėjus kietėti sudėkite ant viršaus pomidorus ir keptuve įkiškite į orkaitę su įjungtu griliumi. Kai visa tai pradės kilti (maždaug po 3minučių) suberkite likusį bekoną ir pakepus dar 2 minutes suberkite sūrį. Kepti kol gražiai apskrus. SKANAUS!!!

Kopūstų apkepas


Jums prireiks:
100 g mišinio Naturalis,
210 ml šalto virinto vandens,
130 g šutintų kopūstų,
1 kiaušinis, sviesto,
džiuvesėlių

Veiksmai:
100 g mišinio „Naturalis“ užpilame 210 ml šalto virinto vandens (kad būtų minkštesni, galima brinkinti 30 min), į masę sudedame smulkiai supjaustytus šutintus ir atvėsintus kopūstus, 1 kiaušinio trynį, gerai išmaišome. Paskui supilame išplaktą kiaušinio baltymą ir dar kartą iš lėto išmaišome. Masė sudedama į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą skardą. Apkepo paviršius išlyginamas, aptepamas sviestu ir kepama orkaitėje 15 min.

Varškės apkepas su vaisiais


Jums prireiks:
500 g varškės,
1 kiaušinis (baltymas),
1 šaukštas miltų,
3/4 šaukštelio sodos,
3-4 obuoliai,
1/2 stiklinės džiovintų abrikosų,
1 mandarinas,
aliejaus,
manų kruopų

Veiksmai:
Sumaišykite liesą varškę su kiaušinio baltymu, šaukštu miltų, soda, išvalytais ir supjaustytais obuoliais (pageidautina nesaldžiais). Sudėkite 5 min. pavirtus abrikosus ir mandarinų skilteles, sumaišykite. Sudėkite į aliejumi išteptą ir manų kruopomis pabarstytą formą. Kepkite orkaitėje 25-30 min.

Cukinijų apkepas su mėsos kukuliais


Jums prireiks:
600 g faršo,
1 svogūnas,
4 morkos,
1,5 poro,
1 nedidelė cukinija,
1 kiaušinis,
100 g sūrio,
petražolių,
druskos,
pipirų,
aliejaus.

Veiksmai:
Morkas ir cukiniją sutarkuojame ir pakepiname su aliejumi ir prieskoniais. Porus ir petražoles susmulkiname, pakepiname kartu su morkom.Iš faršo formuojame kukuliukus ir apkepiname. Į kepimo indą dedame daržovuų sluoksnį, kukuliukus ir vėl daržoves. Ant viršaus dedame tarkuotą ar juostelėmis pjaustytą sūrį. Kepame apie 35 min. Cukiniją galima pakeisti moliūgu arba baklažanu.